Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα πως ο στρατός των ΗΠΑ εκφράζει τη «βαθιά του θλίψη» για την απώλεια ζωών στον αεροπορικό βομβαρδισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ενός νοσοκομείου στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν

Ο αμερικανός υπουργός παραδέχεται το λάθος του και εργάζεται για να διαπιστώσει τι πήγε λάθος. «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στις επιχειρήσεις τους για να αποτρέψουν την απώλεια ζωής αθώων ανθρώπων και όταν κάνουμε λάθη, τα παραδεχόμαστε. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα», δήλωσε με ανακοίνωση του ο Κάρτερ.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαλευκάνουμε αυτό το τραγικό περιστατικό, να μάθουμε από αυτό και να αποδώσουμε ευθύνες αν χρειαστεί», τόνισε ο Κάρτερ για την αεροπορική επίθεση που σκότωσε 22 ανθρώπους.

Για «έγκλημα πολέμου» μιλούν οι Γιατροι Χωρίς Σύνορα

Νωρίτερα σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν πως εργάζονται υπό την υπόθεση ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου τους αποτελεί «έγκλημα πολέμου», με την πρόεδρό τους Τζοάν Λιου, να χαρακτηρίζει σκόπιμη την επίθεση.

«Για τέσσερα χρόνια, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ ήταν η μόνη μονάδα του είδους της στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προσφέροντας σημαντική ιατρική και χειρουργική φροντίδα. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου αυτό έπαψε να ισχύει, όταν το νοσοκομείο σκόπιμα βομβαρδίστηκε. Ολόκληρο το κίνημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι σε κατάσταση σοκ», αναφέρει η κ. Λιου και προσθέτει:

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο τα νοσοκομεία σε εμπόλεμες ζώνες είναι προστατευόμενοι χώροι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου αποτελούν ασυγχώρητη παραβίαση αυτού του νόμου. Εξετάζουμε την πιθανότητα να πρόκειται για έγκλημα πολέμου. 

Όπως σημειώνει η ίδια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τη στρατιωτική ηγεσία τόσο του Αφγανιστάν όσο και της Διεθνούς Συμμαχίας, ωστόσο η αεροπορική επιδρομή συνεχίστηκε για τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Επίσης, διευκρινίζει ότι το νοσοκομείο ήταν ευρύτερα γνωστό και οι συντεταγμένες του κοινοποιούνταν τακτικά στους στρατιωτικούς του Αφγανιστάν και της Διεθνούς Συμμαχίας και στους κρατικούς αξιωματούχους.