Μία πρώτη αποτίμηση των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία έκανε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ενώ αποκάλυψε πως συζητείται η πρόταση να ενωθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης με αυτές του καθεστώτος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

«Γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και, φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Όμως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα αξίζει μια πολύ θετική αποτίμηση, τόσο το έργο του υπουργείου Άμυνας συνολικά, όσο και το έργο των ειδικών του Γενικού Επιτελείου και των αξιωματικών και των στρατιωτών που επιχειρούν» στη Συρία, είπε ο Πούτιν, κατά τη συνάντηση που μεταδόθηκε απευθείας από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

Ο Σόιγκου ενημέρωσε τον Πούτιν ότι τέσσερα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν 26 πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας να συνεχιστεί η συνεργασία της Μόσχας με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ για το θέμα της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αποκάλυψε επίσης ότι συζητείται η πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αντάρτες της Συρίας, με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Ολάντ, εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, ότι είναι αναγκαίο να ενωθούν οι προσπάθειες τους στρατού του Άσαντ με εκείνες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αν και επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και ποιος είναι ο επικεφαλής του», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: 

Όμως, αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι η στρατιωτική πτέρυγα της αποκαλούμενης υγιούς αντιπολίτευσης, τότε, αν ήταν δυνατόν να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του κοινού εχθρού -του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα, των τρομοκρατικών οργανώσεων- τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλή βάση για μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Η πρόταση του Ολάντ φέρεται να έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Πούτιν βρέθηκε στο Παρίσι για τη σύνοδο κορυφής με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Διαψεύδει το Παρίσι... 

Ωστόσο, ο πηγές της γαλλικής προεδρίας έσπευσαν να διαψεύσουν ότι πρότεινε κάτι τέτοιο ο Φρανσουά Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος «μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε η πηγή αυτή από το περιβάλλον του Ολάντ. «Τα υπόλοιπα δεν είναι γαλλική ιδέα», πρόσθεσε.