Παγκόσμιο σάλο έχει προκαλέσει φωτογράφιση μόδας, που χαρακτηρίστηκε προκλητική, με μοντέλα που φορούν επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ και ποζάρουν στον φράχτη της Ουγγαρίας, απ' όπου προσπαθούν να περάσουν οι πρόσφυγες από τη Συρία.

Τα μοντέλα υποδύονται τις μετανάστριες, φορούν μαντίλα και είναι ημίγυμνες σε αρκετές από τις φωτογραφίες, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν ως διακωμώδηση και προσβολή απέναντι στο προσφυγικό δράμα.

Ο φωτογράφος και εμπνευστής αυτής της προκλητικής καμπάνιας έσπευσε να δώσει εξηγήσεις. «Πολλοί έπιασαν το νόημα της φωτογράφισης, άλλοι τις βρήκαν προσβλητικές αλλά εγώ δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν απλά να αναδείξω την πολυπλοκότητα του προβλήματος», τόνισε σε αναρτήσεις του στα social media.

Σημείωσε, ότι «συνήθως αρνούμαι να ασχοληθώ με πολιτικά ζητήματα, αλλά η δεδομένη κατάσταση επιδρά στην καθημερινότητα σχεδόν ολόκληρης της Ουγγαρίας».

 

Ο Norbert Baksa συνέχισε:

Όσον αφορά τις αντιδράσεις ήλπιζα ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και θα καταλάβουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν καθημερινά είναι μεροληπτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία δέχθηκε τα πυρά της διεθνούς κοινότητας για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των ταλαιπωρημένων προσφύγων, στον φράχτη που έφταξε στα σύνορά της με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κοινοβούλιο της χώρας έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση όπλων, δακρυγόνων και χειροβομβίδων για να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων στη χώρα.