Έτοιμη για επαφές με τον Ελεύθερο Συριακό στρατό – την κυριότερη αντάρτικη οργάνωση της αντιπολίτευσης- εμφανίζεται η Ρωσία, την ώρα που ο σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα Ριάντ Χάνταντ ανέφερε πως καταστράφηκε το 40% των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα η Άγκυρα καταγγέλλει πως παρενοχλήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη από συστοιχία πυραύλων.

Η Μόσχα «είναι έτοιμη να έρθει σε επαφή με τους ηγέτες αυτής της οργάνωσης με σκοπό να συζητηθεί η πιθανότητα εμπλοκής της στην εφαρμογή μιας πολιτικής διευθέτησης της συριακής κρίσης μέσω συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης (της Συρίας) και της πατριωτικής αντιπολίτευσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ο ΕΣΣ θα μπορούσε να συντονίσει τις ενέργειές του με τη ρωσική πολεμική αεροπορία στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών.

«Καταστράφηκε το 40% των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους»

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα Ριάντ Χαντάντ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, περίπου το 40% των υποδομών που έχει υπό τον έλεγχο του το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστραφεί. «Πολλοί τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί. Τώρα [οι τζιχαντιστές] υποχωρούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, καθώς αυτή η χώρα τους προσφέρει παραδοσιακά προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των αεροπορικών πληγμάτων της Ρωσίας εναντίον του ΙΚ είναι ότι οι τζιχαντιστές παραδίδονται: 

Σε μία περίπτωση, περίπου 400 μαχητές παραδόθηκαν λόγω του φόβου της πλήρους εξολόθρευσής τους.

Ακόμη, ο Χάνταντ απέρριψε τις επικρίσεις δυτικών κυβερνήσεων εναντίον της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τις οποίες τα πλήγματα στοχοθετούν την αντιπολίτευση και όχι το ΙΚ ή το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλους:

Μιλάμε για βομβαρδισμούς εναντίον περιοχών όπου αποθηκεύονται όπλα, επομένως δεν μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε μέλος της αντιπολίτευσης εκεί. Η επιχείρηση έχει στόχο τρομοκρατικές οργανώσεις, και πιο συγκεκριμένα το ΙΚ, το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα), τον Στρατό της Κατάκτησης (Τζάις αλ Φάταχ), τον Στρατό του Ισλάμ (Τζάις αλ Ισλάμ). Επιπροσθέτως στοχοθετούνται και άλλες, μικρότερες οργανώσεις, οι οποίες αποτελούν παρακλάδια αυτών των τεσσάρων.

Ως προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), ο πρεσβευτής εκτίμησε πως «μοιάζει να έχει διαλυθεί και τα μέλη του να έχουν ενσωματωθεί σε άλλες ένοπλες οργανώσεις». Όπως σημείωσε, «ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός υπήρχε στο παρελθόν, όμως τα μέλη του εντάχθηκαν σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Άγκυρα κατήγγειλε πως συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Συρίας παρενόχλησαν—κάτι που σημαίνει ότι εγκλώβισαν—μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας χθες.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας μπήκαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας δύο φορές το Σαββατοκύριακο, ενώ ένα αεροσκάφος MIG-29 που δεν αναγνωρίστηκε σε ποιον ανήκε παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη προχθές Δευτέρα, ωθώντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τρεις φορές τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του επιδοθούν διαμαρτυρίες από μέρους της Άγκυρας.