«Εγώ την παιδοφιλία μπορώ να την κατανοήσω, την ομοφυλοφιλία δεν ξέρω», δήλωσε ιταλός ιερέας στην κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής προκαλώντας σοκ σε παρουσιαστή, καλεσμένους και κοινό.

Ο 75χρονος καθολικός ιερέας Τζίνο Φλάιμς, από την πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας, παύθηκε των καθηκόντων του έπειτα από μια τηλεοπτική συνέντευξη με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει τους κληρικούς που κατηγορούνται για παιδεραστία.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7, ο πατέρας Φλάιμς τόνισε ότι «μπορεί να κατανοήσει την παιδεραστία, αλλά όχι την ομοφυλοφιλία», προσθέτοντας: «Υπάρχουν δυστυχώς, παιδάκια τα οποία αναζητούν στοργή διότι δεν την βρίσκουν στην οικογένειά τους, και μπορεί και να συναντήσουν κάποιο παπά που να ενδώσει. Το καταλαβαίνω».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του καναλιού, αν εννοεί ότι ευθύνονται, δηλαδή, τα παιδιά, ο καθολικός κληρικός κούνησε καταφατικά το κεφάλι και απάντησε: «Σε μεγάλο βαθμό ναι».

«Υπάρχουν ορισμένα παιδιά που αναζητούν την τρυφερότητα και δεν την βρίσκουν στην οικογένεια, επομένως την ψάχνουν αλλού. Αυτό είπα και το επαναλαμβάνω. Εδώ “την πατάνε” οι εκπαιδευτές. Αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τους ιερείς. Αν οι εκπαιδευτές δεν είναι όπως θα έπρεπε, τότε είναι οι πρώτοι παιδόφιλοι. Με κάποια παιδιά οι εκπαιδευτές είναι οι πρώτοι που “την πατάνε”. Αλλά δεν τους δικαιολογώ», συμπλήρωσε.

Για τους παιδόφιλους ιερείς σχολίασε πως «μπορεί να υπάρχει κάποιος κληρικός παιδόφιλος, αλλά δεν τον δικαιολογώ. Η παιδοφιλία είναι ασθένεια. Θα έπρεπε να μιλήσουν με έναν γιατρό. Αν κάποιος ιερέας είναι παιδόφιλος πρέπει να απομακρυνθεί».

Μετά τις πρωτοφανείς αυτές δηλώσεις, η επισκοπή της πόλης Τρέντο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια θέση η οποία εκφράζει μόνον τον συγκεκριμένο ιερέα, ο οποίος και παύθηκε των καθηκόντων του. Στον πατέρα Τζίνο Φλάιμς, παράλληλα, απαγορεύθηκε να κηρύττει τον λόγο του Θεού στους πιστούς.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία – για την οποία είναι απαράβατος κανόνας η αγαμία των κληρικών – βρέθηκε αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας.

Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «ντρέπεται για τις αμαρτίες των παιδεραστών παπάδων» και ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «πρόκειται να ακολουθήσει την οδό της αλήθειας, όπου και αν αυτή οδηγήσει».