Σφορότατα πυρά επιφύλασσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εναντίον χωρών της ανατολικής Ευρώπης για τη στάση τους στο προσφυγικό.

Όπως μεταδίδει το Ευρωπαϊκό έντυπο ενημέρωσης Politico, κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με τους βουλευτές του ΕΛΚ, η Μέρκελ καταδίκασε την αντίδραση των ηγετών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και κάποιων ηγετών χωρών της Βαλτικής απέναντι στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, λέγοντας όμως ότι θα περίμενε κανείς να είχαν αντιδράσει διαφορετικά έχοντας ζήσει και οι ίδιοι πίσω από έναν φράκτη, εννοώντας το περίφημο τοίχος του Βερολίνου που χώριζε την ανατολική από τη δυτική Ευρώπη κατά τον ψυχρό πόλεμο.

«Εμείς οι Ανατολικοευρωπαίοι -βάζω και τον εαυτό μου σε αυτούς- έχουμε διαπιστώσει ότι η απομόνωση δεν βοηθά», είπε η Μέρκελ και συνέχισε:

Οι πρόσφυγες δεν θα αποτραπούν αν απλώς χτίσουμε φράκτες κι έχω ζήσει πίσω από φράκτη πολύ καιρό. Εκείνοι που μπορούν να θεωρούν εαυτούς τυχερούς επειδή έχουν ζήσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σήμερα νομίζουν ότι μπορεί κάποιος να μείνει εντελώς έξω από κάποιες εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης. Απλά μου φαίνεται πολύ περίεργο.

Ο συντηρητικός ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο επιτέθηκαν εναντίον της Μέρκελ επειδή άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες, με το αιτιολογικό ότι προκάλεσε ένα προσφυγικό κύμα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και το οποίο απειλεί τις «χριστιανικές της αξίες».

Η καγκελάριος απέρριψε τις αιτιολογίες αυτές λέγοντας: 

Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, αλλά κάποιες χώρες να λένε “αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε κι εκείνο δεν μπορούμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε Σύρους επειδή δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι”. Όταν κάποιος λέει: “Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου, δεν θα δεχτώ μουσουλμάνους”, εγώ λέω, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ποιοι είμαστε εμείς που θα υπερασπιστούμε τους χριστιανούς ανά τον κόσμο λέγοντας ότι δεν θα δεχτούμε έναν μουσουλμάνο ή ένα τέμενος στη χώρα μας; Αυτό δεν θα συμβεί.

Όπως δήλωσε η Μέρκελ, οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν ώστε να δεχτούν το ποσοστό προσφύγων που τους αναλογεί, αλλά το να τους απορρίψουν, ως θέμα αρχής, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη.