Σοκ προκαλεί η επιβεβαίωση ότι τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν σε χρήση αερίου μουστάρδας ενάντια σε κούρδους αντάρτες στο Ιράκ. 

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, οι αιματολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε μαχητές κατέδειξαν ότι το ΙΚ πράγματι προχώρησε στη χρήση του εν λόγω χημικού όπλου.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον των πόλεων Γκουεΐρ και Μακμούρ, το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε 50 περίπου όλμους» σημείωσε το υπουργείο των Πεσμεργκά, που αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον των δύο πόλεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν (βόρεια).

Σύμφωνα με το υπουργείο των Πεσμεργκά, 37 εκρήξεις που σημειώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την έκλυση μια λευκής σκόνης και ενός μαύρου υγρού. Τριάντα πέντε Κούρδοι μαχητές νόσησαν αφού εισέπνευσαν το αέριο και ορισμένοι εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Το αέριο μουστάρδας είναι από τα πρώτα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στο πεδίο των μαχών και συγκεκριμένα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται η ερυθρότητα στα μάτια, τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και φουσκάλες και αναπνευστικά προβλήματα.