«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τους ισχυρισμούς ορισμένων πλευρών ότι οι σερβικές αρχές γνώριζαν επί χρόνια πού κρυβόταν ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, αλλά περίμεναν μια ευνοϊκή συγκυρία για να τον συλλάβουν. Δε χρησιμοποιύσε πλαστή ταυτότητα ο συλληφθείς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Σέρβος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ακούσει πολλά σχόλια μετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και μπορώ να χαρακτηρίσω αυτό το σχόλιο- ότι δηλαδή γνωρίζαμε επί χρόνια πού ήταν ο Ράτκο Μλάντιτς- ως "ανοησίες", χρησιμοποιώντας μη διπλωματική γλώσσα».

Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η σερβική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τη σύλληψη του Μλάντιτς από την αρχή της θητείας της. Υπενθύμισε δε ότι το κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς εκδόθηκε πριν από 16 χρόνια και πως οι δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία έγιναν κατόπιν και συγκεκριμένα το 2000.

Σημειώνεται ότι η σύλληψη του Μλάντιτς ήρθε την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε έκθεση του ΔΠΔ, σύμφωνα με την οποία, η Σερβία δεν πραγματοποιεί επαρκείς προσπάθειες για τη σύλληψη φυγόδικων.

Ερωτηθείς για το ποιος βοηθούσε το Μλάντιτς στο να διαφεύγει τη σύλληψη, ο Σέρβος πρόεδρος απάντησε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιος, αλλά πιστεύει πως στην αρχή της διαδικασίας (σ.σ. ο Μλάντιτς καταζητείται επίσημα από το 1996) ήταν υπό την προστασία ορισμένων μελών του σερβικού στρατού, ενώ στη συνέχεια τον προστάτευαν ορισμένα, λίγα μέλη της οικογένειάς του.Πρόσθεσε δε ότι οι σερβικές αρχές θα ερευνήσουν τα πάντα και θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις τους για όσα έχουν συμβεί σε σχέση με την υπόθεση τα τελευταία 16 χρόνια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το αν ο ίδιος πιστεύει πως υπήρξε εμπλοκή του στρατού στην υπόθεση Μλάντιτς, ο κ. Τάντιτς είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως έτσι ήταν στην αρχή, αλλά στο όχι και στο τέλος της όλης πορείας.

Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε πως μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, όλα τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να ερευνηθούν, συμπεριλαμβανομένων και των όσων αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων στο Κόσοβο.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα ο Μλάντιτς

Ο Ράτκο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, όπως ανέφεραν χθες τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ράτκο Μλάντιτς χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα. Όταν τον συλλάβαμε βρήκαμε πάνω του μια ταυτότητα που είχε λήξει και μια στρατιωτική ταυτότητα στο όνομά του», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Πέμπτη λίγο πριν επιβεβαιωθεί επισήμως η σύλληψη του Μλάντις ότι ένας άντρας με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς είχε συλληφθεί και θα μπορούσε να είναι ο καταζητούμενος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

«Πάνω του βρέθηκαν δύο πιστόλια, αλλά δεν είχε χρόνο να τα χρησιμοποιήσει. Δεν υπήρξαν βίαιες ενέργειες ούτε χρησιμοποιήθηκε βία», υπογράμμισε ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών. Μαζί με τον Μλάντιτς συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, τα οποία ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ηρεμία στη Σερβία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του σερβικού εθνικού συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι δεν αναμένει μεγάλες διαδηλώσεις και αντιδράσεις, με αφορμή τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς.

Παρ' ότι το 51% των πολιτών είναι αντίθετο στην έκδοση του Μλάντιτς στη Χάγη, η Σερβία δεν έχει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν να βγάλουν τον κόσμο στο δρόμο και να αποσταθεροποιήσουν το κράτος. Παράλληλα, η κατάσταση σε όλη τη Σερβία μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς είναι σταθερή, δήλωσε ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας, Μίλοραντ Βέλιοβιτς, τονίζοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι στο ανώτατο επίπεδο, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Αμερόληπτη δίκη ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία απευθύνει έκκληση για μια αμερόληπτη δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙΥ), ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη και δεν θα χρησιμοποιηθεί για να παραταθεί με τεχνητό τρόπο η δραστηριότητα του δικαστηρίου«, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Βελιγραδίου στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας θεωρεί ότι η Δύση ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν βομβάρδισε σερβικές ζώνες στη Βοσνία και την Σερβία.

Χαιρετίζει τη σύλληψη η Ρουμανία

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, αφού «αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών των αρχών του Βελιγραδίου για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία».

Αναφέρεται δε πως δίνεται πλέον η ιστορική ευκαιρία στη Σερβία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το ρουμανικό ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι η Σερβία θα συνεχίσει το "ταξίδι" της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εκπληρώνοντας όλες τις προϋποθέσεις.

Τραυματίες σε διαδήλωση υπερεθνικιστών

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στο Νόβι Σαντ όταν αστυνομικοί διέλυσαν διαδήλωση υπερθνικιστών κατά της σύλληψης του Μλάντιτς, μετέδωσε το πρακτορείο Beta. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 500 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντις.

Περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν επίσης υπέρ του Μλάντιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.