Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης για «την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011», όπως ανέφερε η Επιτροπή.

Το Κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο «εθνικό διάλογο» ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε «μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, «κρίσιμος» ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, «να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων», εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Ανάμεσα στα πιο ηχηρά ονόματα που «διεκδικούσαν» το φετινό βραβείο ήταν αυτό της γερμανίδας καγκελαρίου, του Πάπα Φραγκίσκου, του Τζον Κέρι και του ιρανού ομολόγου του Τζαβάντ Ζαρίφ, του Μούσι Ζεράι από την Ερυθραία για την προσφορά του στους πρόσφυγες, του κονγκολέζου γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε που χρόνια τώρα βοηθά χιλιάδες θύματα βιασμού στη χώρα του, αλλά και της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta.

ΕΕ και ΟΗΕ χαιρετίζουν την απόφαση της Ακαδημίας 

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο κουαρτέτο των οργανώσεων που καθοδήγησαν τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία «δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή: εθνική ενότητα και δημοκρατία», ανέφερε η Μoγκερίνι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του τον Μάρτιο στην Τυνησία, ο Τουσκ δήλωσε πως «αντιλαμβάνεται και σέβεται την επιλογή» να αποδοθεί το Νόμπελ στο Κουαρτέτο.

Αυτό το βραβείο «αξίζει και με το παραπάνω» (στο Κουαρτέτο), εκτίμησε από την πλευρά του ο Σουλτς, επίσης στο Twitter, όπου ανέφερε ότι μοιράζεται την «υπερηφάνεια όλων των Τυνήσιων».

Και τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν σήμερα την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο θεωρούν ότι ενισχύει τους ακτιβιστές που καθοδηγούν τις προσπάθειες για την ειρήνη.

Ο Άχμαντ Φάουζι, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών ώστε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις διαδικασίες ειρήνης.Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. Νομίζω πως η Τυνησία είναι μία από τις αραβικές χώρες που τα έχει καταφέρει καλύτερα μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και την αναταραχή σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου UGTT, Χουσίν Αμπασί, χαρακτήρισε το Νόμπελ Ειρήνης «φόρο τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας».

«Αυτός ο αγώνας που έδωσε η νεολαία μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας», πρόσθεσε  ο επικεφαλής της Γενικής Ένωσης Εργασίας της Τυνησίας (UGTT). 

Είναι επίσης ο αγώνας «των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκαν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στις πολιτικές κρίσεις», πρόσθεσε.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο κουαρτέτο των οργανώσεων που καθοδήγησε τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία «επικυρώνει την επιτυχία της δημοκρατικής μετάβασης» στη χώρα αυτή, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Το Νόμπελ επικυρώνει την επιτυχία της δημοκρατικής μετάβασης στην Τυνησία», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.