Σε κάτι πρωτάκουστο για τα πολιτικά ήθη της Γερμανίας προχώρησε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα  Alternative für Deutschland, το οποίο κατέθεσε μήνυση σε βάρος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για... «εμπορία ανθρώπων». 

Εκπρόσωπος του κόμματος, αναλύοντας το σκεπτικό της εν λόγω ενέργειας ανέφερε πως «η κυρία Μέρκελ παραβιάζει με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων το άρθρο 96 (του ποινικού κώδικα περί εμπορίας ανθρώπων) το οποίο προβλέπει ποινή πέντε ετών φυλάκισης ή πρόστιμο» και πρόσθεσε: 

Ελπίζουμε ότι η μήνυση αυτή θα καταλήξει κάπου, όμως θέλουμε επίσης να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η κυρία Μέρκελ παραβιάζει τη γερμανική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η μήνυση κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Βερολίνου.

«Η Άνγκελα Μέρκελ λειτούργησε ως λαθρέμπορος» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στην ενέργεια του κόμματος, τόνισε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα δικαίου και ότι οι πολίτες της είναι ελεύθεροι να καταθέτουν μηνύσεις εφόσον το θεωρούν σωστό.

Τον περασμένο μήνα η Μέρκελ δήλωσε ότι οι αιτούντες άσυλο είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία, αποτρέποντας μια ανθρωπιστική κρίση αφού η Ουγγαρία προσπάθησε να σταματήσει τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να περάσουν στο έδαφός της από τη Σερβία.