Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε το «πάγωμα» του προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού ανταρτών στη Συρία

Αντ' αυτού, οι ΗΠΑ θα παρέχουν εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη σε επιλεγμένους ηγέτες οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε η υφυπουργός Άμυνας Κριστίν Γουόρμαθ στους δημοσιογράφους, το υπουργείο θα παρέχει «βασικά είδη» στους ηγέτες των εν λόγω ομάδων αλλά όχι και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως αντιαρματικούς πυραύλους ή φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Γουόρμαθ υπεραμύνθηκε πάντως του προγράμματος του Πενταγώνου, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο εκπαιδεύτηκαν τελικά μερικές δεκάδες μαχητές αντί για τους 5.400 που ήταν ο αρχικός στόχος. «Δεν πιστεύω καθόλου ότι αυτή είναι μια περίπτωση κακής εκτέλεσης. Ήταν εμφανώς μια πολύ, πολύ περίπλοκη αποστολή», είπε.

Το πρόγραμμα βοήθειας των Σύρων ανταρτών του Πενταγώνου δεν ήταν η μοναδική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις οργανώσεις οι οποίες μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Από το 2013 η CIA παρέχει επίσης όπλα στους αντάρτες και έχει εκπαιδεύσει ορισμένους από αυτούς.

Το πρόγραμμα του Πενταγώνου ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και είχε ως στόχο να εκπαιδεύονται 5.000 αντάρτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, εκπαιδεύτηκαν μόνο δύο ομάδες, των 54 και 70 μαχητών η καθεμιά και τον Ιούλιο η πρώτη ομάδα δέχτηκε επίθεση από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.