Από τις κακουχίες και τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, στο μεγάλο ταξίδι προς μία νέα ζωή. 

Η επτάχρονη Μαλάκ, παρότι αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της στη σπαραγμένη από τον τετραετή πόλεμο στη χώρα και να γίνει μία από τα εκατομμύρια  προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη, έχει τουλάχιστον καταφέρει να διασώσει τη ζωή της και μπορεί να διεκδικήσει ένα ειρηνικό μέλλον... 

Το κοριτσάκι που ήρθε μαζί με την μητέρα του στη Λέσβο, αποφάσισε να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εμπειρίες που βίωσε, εμπειρίες που μπορεί να καθορίσουν τη ζωή της... 

«Όταν το σκάφος άρχισε να κινείται, είδαμε νερό να μπαίνει μέσα. Όσο πιο πολύ προχωρούσε, τόσο περισσότερο νερό έπεφτε πάνω μας. Δεν υποφέραμε, υποφέραμε μέσα στη φουσκωτή βάρκα. Υποφέραμε γιατί πέταξαν όλα τα πράγματα μας μέσα στη θάλασσα. Θα πεθαίναμε, εγώ και η μητέρα μου θα πνιγόμασταν» είπε στη διαδικτυακό κανάλι του Al Jazzeera, Aj+, και συνέχισε: 

Στο τέλος, ένα φως έπεσε πάνω μας και μας οδήγησε στην ακτή. Μετά τελείωσαν τα καύσιμα και κάποιοι ψαράδες ήρθαν και μας οδήγησαν στην ακτή. Όταν βγήκαμε στην ξηρά, σκάσαμε τη φουσκωτή βάρκα. Πετάξαμε τα σωσίβια και προχωρήσαμε προς τα βουνά.

«Θα ήθελα να πάω πίσω στη Συρία, αλλά πώς θα μπορούσαμε να γυρίσουμε; Εύχομαι να μπορούσαν να έρθουν εδώ όλοι οι φίλοι μου. Αλλά δεν έμεινε κανείς. Άφησα εκεί πολλούς φίλους, έχω πολλούς φίλους. Ήμουν χαρούμενη εκεί. Αν το θέλει ο Θεός, θα επιστρέψουμε. Αν το θέλει ο Θεός, η Συρία θα γίνει όπως ήταν πριν» κατέληξε.

Δείτε το βίντεο (στα Αγγλικά):

 

A 7-year-old Syrian girl recounts her journey from Syria to Greece. She misses her friends.

Posted by AJ+ on Thursday, 8 October 2015