Μορφή ντόμινο λαμβάνουν οι εξελίξεις που έφερε η ρωσική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τζιχαντιστών και αντάρτικων οργανώσεων που μάχονται το καθεστώς της Δαμασκού. Μία εξ αυτών, έχει να κάνει με τις ΗΠΑ οι οποίες αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν.

Προχτές το αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε στην ουσία σε μία ομολογία αποτυχίας ως προς τον τρόπο προσέγγισης του εμφυλίου: Το περίφημο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού «μετριοπαθών» ανταρτών κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων  - μέρος της στρατηγικής κατά του Ισλαμικού Κράτους που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Ομπάμα πριν σχεδόν έναν χρόνο τερματίστηκε άδοξα, χωρίς να επηρεάσει τους συσχετισμούς στο πεδίο της μάχης.

Ήδη τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για απόλυτη αποτυχία, και πράγματι έτσι είναι εάν αναλογιστεί κανείς τους φιλόδοξους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της λειτουργίας του. Υπήρχε η πρόθεση να εκπαιδευτούν σε εξελιγμένες τακτικές μάχης συνολικά 15.000 σύροι μαχητές αντάρτικων οργανώσεων σε στρατόπεδα στην Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες συμμαχικές χώρες, εκ των οποίων οι 5.000 φέτος.

Και το αποτέλεσμα; Καταστροφικό… Από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης επέστρεψαν στη Συρία λίγοι περισσότεροι από 100 μαχητές, αριθμός πολύ μικρότερος του αρχικού στόχου. Γεγονός που ομολογούν ακόμα και αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι σύμφωνα με τους New York Times παραδέχτηκαν επίσης πως γενικότερα οι αντάρτικες οργανώσεις επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους αποκλειστικά στο να πολεμούν τον Μπασάρ αλ Άσαντ και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η προσέγγιση των ΗΠΑ προς τους «μετριοπαθείς» αντάρτες θα αλλάξει κατεύθυνση. Από δω και στο εξής θα προσεγγίζονται διοικητές των οργανώσεων  οι οποίοι ως αντάλλαγμα για την όποια βοήθεια, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Οι αμερικάνοι από την πλευρά τους θα παρέχουν ελαφρύ και σε κάθε περίπτωση όχι εξελιγμένο εξοπλισμό, ενώ θα εκπαιδεύουν τους διοικητές στα… ανθρώπινα δικαιώματα και στους νόμους του πολέμου.

Το βασικότερο όμως είναι το γεγονός ότι η βοήθεια θα παρέχεται στην κυριολεξία με το σταγονόμετρο τουλάχιστον στην αρχή και θα αυξάνεται μόνο εάν η αντάρτικη ομάδα έχει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης καθώς ο φόβος να πέσει ο αμερικανικός οπλισμός στα χέρια των τζιχαντιστών είναι μεγάλος.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης συμπίπτει με την εμπλοκή της Μόσχας στον συριακό πόλεμο, καθώς τα ρωσικά βομβαρδιστικά στοχοθετούν όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και όποια άλλη οργάνωση χαρακτηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού ως τρομοκρατική.

Σταδιακά και ενώ κατέστη σαφές πως το Ισλαμικό Κράτος –ευμέγεθες αριθμητικά και άρτια εξοπλισμένο-  έγινε ο υπ αριθμόν ένα εχθρός του καθεστώτος στη Συρία, οι αντάρτες όχι μόνο δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, δεν ήθελαν κιόλας καθώς εν μέρει υποσκελίστηκαν από τους τζιχαντιστές.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, το σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, απλά φαίνεται πως δεν λειτουργεί. Και αυτό αποδεικνύεται αφενός από το «πάγωμα» του προγράμματος εκπαίδευσης, αφετέρου από την δυναμική είσοδο της Μόσχας στη συριακή κρίση, μία απόφαση που ελήφθη κατά βάση γιατί οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει δραματικά και τον Άσαντ να έχει καταστεί ντε φάκτο εκ νέου συνδιαμορφωτής του πολιτικού μέλλοντος στη χώρα η Ουάσινγκτον αρχίσει να αλλάζει την ούτως ή άλλως προβληματική προσέγγισή της στην κρίση.