Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την πολιτικής για το προσφυγικό, ενώ τόνισε πως το ζήτημα θα λυθεί μόνο με συνεργασία των κρατών – μελών της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως «στο Αιγαίο οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν».

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που αποτελεί μέρος της θεμελιώδους ανθρωπιάς της χώρας μας είναι το να δεχόμαστε τους πρόσφυγες φιλικά, όπως οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στην εφημερίδα Bild και αναφέρθηκε στη λύση του ζητήματος: 

Γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια.

Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι της. «Έχω μεγάλο σεβασμό προς τους ανθρώπους που το κάνουν, όμως δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε μάλιστα την ιδέα να κλείσουν τα σύνορα της χώρας, κάτι που επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Βαυαρία, το οποίο εδώ και καιρό επιτίθεται στη Μέρκελ για τη μεταναστευτική της πολιτική, υπογραμμίζοντας: 

Καθήκον μου ως καγκελάριος δεν είναι να διασπείρω ανησυχία όλη την ημέρα, αλλά να εργάζομαι (…) για να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα και να καθησυχάζω τις ανησυχίες.

Εκτίμησε μάλιστα ότι εξακολουθεί να χαίρει της υποστήριξης από το κόμμα της. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη. Το γεγονός ότι υπάρχουν μέλη του CDU που ανησυχούν δεν με εκπλήσσει. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο υπάρχουν πολλά ρεύματα: φιλελεύθεροι, χριστιανοκοινωνιστές και συντηρητικοί» χαρακτηριστικά και συνέχισε: 

Ως επικεφαλής του κόμματος είναι καθήκον μου να φέρνω κοντά όλα τα ρεύματα. Πρέπει να δέχομαι την κριτική, διότι όπως οι επιτυχίες παρουσιάζονται ως δικές μου παρόλο που γι’ αυτές έχουν εργαστεί πολλοί άνθρωποι, έτσι και τα άλυτα προβλήματα παρουσιάζονται ως δικά μου.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι μουσουλμάνοι, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από το ισλάμ. «Στη Γερμανία είναι και θα παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, η ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: 

Ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη ημέρα στους ανθρώπους που έρχονται εδώ: εδώ ισχύουν οι κανόνες και οι νόμοι της συνύπαρξης, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι η Γερμανία να γίνει μια χώρα ασύλου για αυτούς.

«Στο Αιγαίο οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν»

Τέλος η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ότι για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτιά της στις χώρες προέλευσης. «Στη Λιβύη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποτελεσματικό κράτος, εκεί οι συμμορίες των διακινητών δρουν πολύ εύκολα. Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να δημιουργηθούν και πάλι κρατικοί θεσμοί (στη Λιβύη) με τους οποίους θα μπορέσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές».

Αλλά και στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε:

Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση.