Η δίκη στην Ελβετία του Ερβέ Φαλσιανί, του γαλλο-ιταλού πρώην υπεύθυνου για θέματα πληροφορικής της τράπεζας HSBC -Suisse, ο οποίος κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, ξεκίνησε σήμερα, όμως αναβλήθηκε αμέσως λόγω απουσίας του κατηγορουμένου.

Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει στην Μπελινζόν, στη νότια Ελβετία, δέχθηκε το αίτημα του εισαγγελέα που ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο πρώην εργαζόμενος της HSBC, που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στην δίκη του στην Μπελινζόν, θα κλητευθεί για δεύτερη φορά. Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου. Εάν ο Φαλσιανί δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.

Ο Φαλσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου. Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον κατηγορεί ότιαπό το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του, που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.