current views are: 6

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση09:33

Από πύραυλο BUK κατερρίφθη το Boeing στην Ουκρανία (Βίντεο και φωτό)

Από πύραυλο εδάφους – αέρος BUK κατερρίφθη τον Ιούλιο του 2014 το Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 09:33’
αρθρο-newpost

Από πύραυλο εδάφους – αέρος BUK κατερρίφθη τον Ιούλιο του 2014 το Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Από πύραυλο εδάφους – αέρος BUK κατερρίφθη τον Ιούλιο του 2014 το Boeing της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε 298 ανθρώπους. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς έρευνας, που παρουσιάστηκε σήμερα στους συγγενείς του αεροσκάφους από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), στις σορούς του πληρώματος της πτήσης MH17 οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν θραύσματα από πύραυλο BUK.

«Μια εκρηκτική κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της εκρηκτικής κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος BUK», δήλωσε ο επικεφαλής του OVV Τίμπε Γιούστρα, που παρουσίασε την έκθεση. Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του Ολλανδικού Γραφείου για την Ασφάλεια, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την τραγωδία, δεν διευκρινίζεται ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με οικογένειες θυμάτων, ο Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Ο Γιούστρα, ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας στη στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της μπίζνες κλας του Boeing 777 ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

 

Φωτογραφίες από την επανασυναρμολόγηση του αεροσκάφους

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία είχε λόγο να κλείσει τον ενάεριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις, θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Από τη Μόσχα ωστόσο, η ρωσική εταιρεία στρατιωτικών εξοπλισμών Almaz-Antey προχώρησε προκαταβολικά στη δημοσίευση του δικού της πορίσματος το πρωί της Τρίτης. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας ανέφερε πως, κατά το δικό τους πόρισμα, ο πύραυλος που έπληξε το αεροσκάφος είχε εκτοξευτεί από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός, όπως μεταδίδει το Russia Today. 

«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο BUK 9M38 από την κατεύθυνση του Ζαροσένσκογε» είπε ο Νοβίκοφ.

Ο ίδιος ανέφερε πως «το πόρισμα [της Almaz-Antey] αντικρούει το ολλανδικό πόρισμα», το οποίο δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι εκείνη την ώρα. Δεν διευκρίνισε όμως εάν και πώς είχε γνώση του ολλανδικού πορίσματος.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, η διεθνής ομάδα των εισαγγελέων που διεξάγουν την έρευνα ανακοίνωσε ότι έχει προσδιορίσει τις ταυτότητες προσώπων «ειδικού ενδιαφέροντος» για την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς διευκρίνισαν ότι οι ανεξάρτητές έρευνές τους μέχρι στιγμής «δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Στην ανακοίνωση πάντως δεν κατονομάζεται κανένα ύποπτο πρόσωπο.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε ως υπεύθυνες για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17.

Το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου στην ανατολική Ουκρανία. Μετέφερε συνολικά 298 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 193 ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.


σχετικα αρθρα