Ρωσικό μαχητικό πλησίασε αμερικανικό αεροσκάφος στον  εναέριο χώρο της Συρίας την 10η Οκτωβρίου για να το αναγνωρίσει, ανέφερε σήμερα η Μόσχα στην πρώτη της τοποθέτηση για το περιστατικό. 

Το υπουργείο σημείωσε ότι το αεροσκάφος Sukhoi SU-30CM έφθασε σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει χθες ότι αεροσκάφη της Ρωσίας και των ΗΠΑ έφθασαν σε τόσο κοντινή απόσταση που μπορούσε να γίνει οπτική αναγνώριση στον εναέριο χώρο της Συρίας, όπου οι δύο χώρες —αντίπαλοι την εποχή του Ψυχρού Πολέμου— διεξάγουν ταυτόχρονα εκστρατείες αεροπορικών πληγμάτων.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην μετατραπεί η στρατιωτική εμπλοκή τους στη Συρία σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. 

«Πρέπει να προτρέψουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία προκειμένου οι αντίστοιχες στρατιωτικές εμπλοκές τους (στη Συρία) να μην διεξάγονται με τέτοιο τρόπο ώστε εντέλει να μετατραπούν σε μια σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μιλώντας ενώπιον της Bundestag.