Σε συμφωνία για δημιουργία εναέριας ζώνης ασφαλείας στη Συρία κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Το μνημόνιο συνεργασίας, εξήγησε ο Αμερικανός, θα πρέπει να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον, αφού πρώτα γίνουν ορισμένες αναθεωρήσεις.  Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αποστείλει την Τρίτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο προτάσεις επί του κειμένου ενός προσχεδίου συμφωνίας αναφορικά με την ασφάλεια των πτήσεων στις αεροπορικές επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας.

«Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν σύγκλιση των θέσεων τους στους βασικούς όρους του εγγράφου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωση του.

ΗΠΑ και Ρωσία ευελπιστούν ότι η συμφωνία για την εναέρια ασφάλεια θα αποτρέψει μία δυσάρεστη τροπή στο συριακό πόλεμο, εν μέσω μάλιστα, των δύο ξεχωριστών επιχειρήσεων που διεξαγάγουν οι δύο χώρες στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχθηκε πως η Μόσχα  βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις στην μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και του Ιρακινού Κουρδιστάν στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά το πράττουμε με την συναίνεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας στο Ευρωαρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς στο Όουλου της Φινλανδίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε παράλληλα πως η πρόσκληση της Ρωσίας για συμμετοχή σε ένα νέο κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη, που απαρτίζεται προς το παρόν από Ρώσους, Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύρους αξιωματούχους παραμένει ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.