Έκρηξη του αντισημιτισμού σε Γαλλία και Γερμανία διαπιστώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει τη θρησκευτική καταπίεση από το Ισλαμικό Κράτος. 

Στην έκθεσή του, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται εκτενώς σε μη κρατικούς παράγοντες, όπως το ΙΚ, κατηγορώντας το για «βάρβαρους διωγμούς» εναντίον μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί στη Συρία και στο Ιράκ.

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά εάν ο πληθυσμός του στερείται το δικαίωμα να ασκεί (...) και να έχει το δικαίωμα να ασκεί αυτό που πιστεύει βαθιά», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσιάζοντας στον Τύπο την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σκιαγραφώντας έναν πίνακα με μελανά χρώματα στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, η αμερικανική διπλωματία καταφέρεται εναντίον των συνηθισμένων της μαύρων προβάτων —Κίνα, Ιράν— για τις «τερατώδεις» πολιτικές τους και τις διακρίσεις βάσει του θρησκεύματος, διατυπώνει ωστόσο επικρίσεις και εναντίον σουνιτικών αραβικών κρατών που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το ιδιαίτερα συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και συμμάχων της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «το καλοκαίρι του 2014, στη Γαλλία και στη Γερμανία καταγράφηκε ένα κύμα εκδηλώσεων αισθημάτων εναντίον του Ισραήλ που εισήλθαν στα όρια του αντισημιτισμού».

Η αμερικανική διπλωματία αναφέρεται στις διαδηλώσεις, κυρίως στο Παρίσι, εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων, μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει μόνο την περασμένη χρονιά, δεν αναφέρεται στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, ιδίως σε ένα εβραϊκό πολυκατάστημα, αναφερόμενη στις οποίες η Ουάσινγκτον είχε επίσης κάνει λόγο για μια ανησυχητική «αύξηση του αντισημιτισμού» στη Γαλλία.

«Το να γίνεται κριτική στην πολιτική μιας χώρας (...) είναι δικαιολογημένο. Αποτελεί μέρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», έκρινε ο Αμερικανός πρεσβευτής αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ντέιβιντ Σάπερσταϊν.

Όμως, επιχειρηματολόγησε ο ίδιος διπλωμάτης, εκεί που «ξεπερνιέται το όριο είναι όταν (διάφορες πολιτικές) οργανώσεις λένε πως το κράτος του Ισραήλ είναι παράνομο, ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει».

Ο Σάπερσταϊν, η χώρα του οποίου είναι αταλάντευτος υπερασπιστής του Ισραήλ και αριθμεί τους περισσότερους Εβραίους από κάθε άλλο κράτος σε διεθνές επίπεδο, δεν αναφέρθηκε τόσο στις φραστικές επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο στις εκδηλώσεις «ρατσισμού» και «αντισημιτισμού».