Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εκπατριστεί εξαιτίας των τελευταίων μαχών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Αμπιέι, την οποία έχει καταλάβει ο στρατός του Βορείου Σουδάν από τις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της ημιαυτόνομης κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν Τζέιμς Κοκ Ρουέα. «Η κατάσταση είναι τρομακτική. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Αμπιέι και τις γύρω περιοχές», τόνισε ο ίδιος.

«Γυναίκες, παιδιά, γέροι, πήραν τους δρόμους φοβούμενοι τη βία και είναι άστεγοι», τόνισε ο νοτιοσουδανός αξιωματούχος, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Τζούμπα, πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου κράτους, για να μεταβεί στα σημεία της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 150.000 δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι εκτιμήσεις που έχουν δώσει στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για 40 έως 50.000 εκτοπισμένους, στην πλειονότητά τους νοτιοσουδανούς της φυλής Ντίνκα Νγκοκ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποδήμησαν ακόμη νοτιότερα, προσπαθώντας να διαφύγουν από τα στρατεύματα των βορείων.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κρύβονται στη βλάστηση και αποφεύγουν να ακολουθήσουν τις βασικές οδικές αρτηρίες φοβούμενοι τους βομβαρδισμούς από τη σουδανική αεροπορία.

«Δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι από τους 110.000 κατοίκους της ζώνης της Αμπιέι έχουν διαφύγει προς νότο. Κανένα ίχνος του πληθυσμού δεν ήταν ορατό και απανθρακωμένα τουκούλ (παραδοσιακές τρώγλες από λάσπη) καταμετρώνται διαρκώς», τονίζεται σε έκθεση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η οποία συντάχθηκε μετά από αεροπορική αποστολή πάνω από δεκάδες χωριά της περιοχής.