Στο περιεχόμενο της σημερινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ. Όπως σημείωσε, σήμερα θα γίνει μία πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, γεγονός που επηρεάζει και την Ελλάδα.

Η συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου που καθιστά τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου, αφορά άμεσα την Ελλάδα, δήλωσε ο Τουσκ, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αποφάσεις για το προσφυγικό, σε συνεργασία με την Τουρκία. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σκεπτικισμό εξέφρασε και για το αίτημα δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στη βόρεια Συρία, λέγοντας πως κατανοεί τη θέση της Άγκυρας, ωστόσο είναι δύσκολη η υλοποίησή τους καθώς για το θέμα έχει αντιρρήσεις η Ρωσία. «Θα πρέπει να βρούμε ρεαλιστικά εργαλεία και μεθόδους για να περιορίσουμε τις ροές των προσφύγων», τόνισε.

Προειδοποίησε εξάλλου πως η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική έξοδο προσφύγων -ένα «νέο μεταναστευτικό κύμα».

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι αναμένει σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «28» θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.