Πολεμικά αεροσκάφη της Υεμένης βομβάρδισαν σήμερα ένοπλα μέλη φυλής που κατέλαβαν περιοχή έξω από την πρωτεύουσα Σαναά, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς άλλες πληροφορίες. Λίγο νωρίτερα, μέλη της φυλής Χάσιντ της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι νίκησαν τις πιστές στον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δυνάμεις και κατέλαβαν στρατόπεδο περίπου 100 χλμ έξω από την πρωτευουσα Σαναά.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ύστερα από ημέρες οδομαχιών στη Σαναά κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι.

Ο ηγέτης της ομάδας των ενόπλων, ο σεΐχης Χαμίντ Αζίμ, δήλωσε ότι μαχητές του σκότωσαν το διοικητή του στρατοπέδου και τραυμάτισαν στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, ενώ έξι από τους άνδρες του σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών με πολυβόλα και αυτοπροωθούμενες ρουκέτες.

Εν τω μεταξύ, οπαδοί και αντίπαλοι του καθεστώτος αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα στη Σαναά, όπου χθες, τέταρτη ημέρα των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.

Τα σημεία συγκέντρωσης για την προσευχή της Παρασκευής είναι πλέον ο συνήθης τόπος των συγκεντρώσεων για τους οπαδούς και τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Ανησυχία του ΟΗΕ για τις συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές της Υεμένης με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων θα οδηγήσουν τη χώρα «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου»

«Λάβαμε πληροφορίες που αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών», δήλωσε σήμερα ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Η κλιμάκωση της βίας αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική, ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονταν τόσο κοντά σε μία συμφωνία», πρόσθεσε.

«Πραγματικά ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών του ηγέτη της πιο ισχυρής φυλής της Υεμένης και των στρατευμάτων που είναι πιστά στον πρόεδρο της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έχουν προκαλέσει από την αρχή της εβδομάδας το θάνατο 68 ανθρώπων.

«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ασύμμετρη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλώσεων», πρόσθεσε ο Κόλβιλ.

Ζήτησε επίσης από τις αρχές να σταματήσουν οι συλλήψεις ακτιβιστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη και δημοσιογράφων, αλλά επίσης και «να διεξάγουν έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα».

Ο Κόλβιλ επεσήμανε επίσης ότι ο οργανισμός έλαβε το πράσινο φως από τις αρχές και θα στείλει στη χώρα μία αποστολή τον Ιούνιο. «Ομως επιθυμούμε να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση», εξήγησε.