Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν κινέζοι ανθρωπολόγοι, φέρνοντας στο φως 47 απολιθώματα δοντιών, που χρονολογούνται προ 80.000 έως 120.000 ετών.

Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Φουγιάν στη νότια Κίνα και θέτει σε αμφισβήτηση το κυρίαρχο μέχρι σήμερα «σενάριο» για το πότε συνέβη η «έξοδος» των προγόνων μας (Homo sapiens) από την Αφρική με κατεύθυνση προς την Ευρώπη και την Ασία.

Υποτίθεται ότι η μαζική αυτή μετανάστευση έγινε πολύ πιο πρόσφατα, πιθανώς πριν από 45.000 έως 50.000 χρόνια, συνεπώς ο «έμφρων άνθρωπος» δεν πρέπει να είχε φθάσει τόσο παλιότερα στην Ασία. Η ανακάλυψη φαίνεται να δείχνει ότι ο αφρικανός Homo sapiens έφθασε στην Ασία 30.000 έως 70.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στη γειτονική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Βου Λίου του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι τα εν λόγω δόντια, που προέρχονται από τουλάχιστον 13 ανθρώπους, αποτελούν την πιό πρώιμη ένδειξη σύγχρονων ανθρώπων οπουδήποτε εκτός της Αφρικής.

«Η ανακάλυψη θα κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η Ανατολική Ασία είναι μία από τις περιοχές-κλειδιά για την μελέτη της καταγωγής και εξέλιξης των σύγχρονων ανθρώπων», δήλωσε ο Λίου.