Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «απολύτως καμιά απόδειξη» πως κάποιος «υψηλόβαθμος αξιωματούχος» του Πακιστάν γνώριζε που βρισκόταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν. «Δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη ότι κάποιος από τα ανώτατα κλιμάκια της πακιστανικής κυβέρνησης» γνώριζε που ήταν ο αρχηγός της αλ Κάιντα ο οποίος σκοτώθηκε στο Αμποταμπάντ του βορείου Πακιστάν σε αμερικανική επιχείρηση, τόνισε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμπαμπάντ.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως το Πακιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα εναντίον της ισλαμιστικής ένοπλης δράσης και πρόσθεσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι ο έντονος αμερικανισμός που εκδηλώνεται στην πακιστανική κοινή γνώμη «δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», η οποία αντιμετωπίζει ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων των ταλιμπάν που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Το Πακιστάν πρέπει να καταλάβει πως ο αντιαμερικανισμός και οι θεωρίες συνωμοσίες δεν προσφέρουν τίποτε στην επίλυση των προβλημάτων», υπογράμμισε η ίδια.

Τέλος, η Κλίντον επανέλαβε πως οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να στηρίξουν το Πακιστάν, σημαντικό σύμμαχό τους από το 2001 στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.