Ανέσυραν από 118 σορούς προσφύγων από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

Ανέσυραν από 118 σορούς προσφύγων από το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

Επτά μήνες μετά το τραγικό ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα – το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πιο πολύνεκρο στην ιστορία της Μεσογείου- οι ιταλικές αρχές ακόμα ανασύρουν σωρούς προσφύγων.

Συνολικά 118 πτώματα ανέσυρε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκειά της, κατατέθηκε στεφάνι στο κατάστρωμα του βυθισμένου σκάφους με τη βοήθεια ενός ρομποτικού χεριού.

Το ναυάγιο, μετατράπηκε σε σύμβολο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και ώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευρύνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό Π.Ν. η τεχνική ανάλυση του ναυαγίου του σκάφους μήκους 20 μέτρων ολοκληρώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την ανέλκυση του σκάφους, όπως έχει δεσμευτεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Πολλά από πτώματα ανασύρθηκαν από το βυθό γύρω από το ναυάγιο, αλλά πολλά παραμένουν ακόμη παγιδευμένα κάτω από το βυθισμένο σκαρί του σκάφους.

Το αλιευτικό με υπεράριθμους επιβαίνοντες ανατράπηκε και βυθίστηκε καθώς προσέγγιζε ένα εμπορικό πλοίο που κατέφθανε για να προσφέρει βοήθεια.

Σημειώνεται πως οι αρχές τότε κατάφεραν να σώσουν μερικές δεκάδες πρόσφυγες

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο