Είναι ευρέως αποδεκτό πως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι μία «πληθωρική» προσωπικότητα. Τα πεπραγμένα του και οι δηλώσεις του κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισε προβλήματα με τον νόμο.

Αυτόν ακριβώς τον χαρακτηρισμό επιβεβαιώνει ο Μπερλουσκόνι στη βιογραφία του, βάσει της οποίας φαίνεται πως δεν συμπαθούσε καθόλου τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σε βαθμό μάλιστα να στάζει «χολή» εναντίον του... 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σκιαγραφεί το προφίλ του γάλλου πολιτικού με ιδιαίτερα μελανά χρώματα: «Ο Σαρκοζί είναι ένας παραφουσκωμένος πολιτικός, με υπερμέγεθες εγώ, ένα ναπολεόντειο πρόσωπο με έντονο πνεύμα και ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία» φέρεται να λέει ο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Άλαν Φρίντμαν.

«Ζήλευε, επειδή εγώ ήμουν πλούσιος κι εκείνος όχι», σημειώνει αφηγούμενος, γελώντας, ότι μετά τον γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι, την κληρονόμο μιας πάμπλουτης ιταλικής οικογένειας, ο Σαρκοζί του είπε: 

Δες, Σίλβιο: τώρα είμαι πλούσιος! Σαν εσένα!

Σε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, στα τέλη Οκτωβρίου 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία και την απώλεια της πλειοψηφίας του, ο Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει χειραψία μαζί του. «Σκέφτηκα: Τι κρετίνος! Τι αλαζονεία! Κανείς δεν μου συμπεριφέρθηκε ποτέ έτσι», συνεχίζει οργισμένος ο πρώην Καβαλιέρε.

Αναφορές κάνει και για την περίοδο που η κυβέρνησή του δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις για να δεχθεί την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ιταλία. Όπως λέει, «δεν υπέκυψε στην πεισματική επιμονή και τις επιθετικές πιέσεις που δέχτηκε για να δεχτεί την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιταλία, ούτε κατάπιε το χαμόγελο συνενοχής που μετατράπηκε σε μια γκριμάτσα αυταρέσκειας που αντάλλαξαν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όταν ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε αν είχαν εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που έδινε η Ρώμη ότι θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπερλουσκόνι διατείνεται ότι πρόσφερε πολλά κοσμήματα αξίας, τα οποία «πλήρωσε από την τσέπη του», στην Μέρκελ η οποία πάντα έμοιαζε «ευχαριστημένη που τα λάμβανε».

Πολύ σοβαρό παράπτωμα, στα μάτια του Μπερλουσκόνι, ήταν και το γεγονός ότι ο Σαρκοζί είχε το θράσος να μείνει ανέκφραστος όταν, τον Απρίλιο του 2011, του αφηγήθηκε ένα ανέκδοτο για «την υποτιθέμενη λιβυκή προέλευση της έκφρασης μπούνγκα-μπούνγκα». Τον επόμενο μήνα, στη σύνοδο της G8 στην Ντοβίλ, η «απαστράπτουσα» Κάρλα Μπρούνι αγκάλιασε όλους τους άλλους ηγέτες εκτός από τον Μπερλουσκόνι.

Ο Σαρκοζί είναι επίσης ο πρωταγωνιστής ενός μεγάλου κεφαλαίου, αφιερωμένου στον Μουαμάρ Καντάφι, τον «φίλο» του Μπερλουσκόνι τον οποίο «καλόπιανε» δημοσίως όταν τον δέχτηκε με τιμές στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2007. Όμως αφού αντιμετώπισε «αδέξια» την εξέγερση στην Τυνησία και «με ενδοιασμούς» εκείνη της Αιγύπτου, «μέθυσε» τους Δυτικούς ηγέτες για να πετύχει μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη.

«Ζήλευε τις άριστες σχέσεις μου με τον Καντάφι. Αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να με συναγωνιστεί για να κερδίσει νέα πετρελαϊκά συμβόλαια λόγω της φιλίας μου με τον συνταγματάρχη», αναλύει ο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του, ο Μπερλουσκόνι «είχε καλύτερη γνώση των λιβυκών πραγμάτων από τον Σαρκοζί και ήταν πεπεισμένος ότι η εμπλοκή σε έναν πόλεμο σ' αυτή τη χώρα ήταν καθαρή τρέλα».