Περίπου 600 διαδηλωτές, που διαφωνούν με τη συνθήκη TTIP, τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων που είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, επιχείρησαν σήμερα να "περικυκλώσουν" το κτίριο όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η βελγική αστυνομία, διευκρινίζοντας πως προχώρησε σε εκατό συλλήψεις, κυρίως Ισπανών ακτιβιστών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενώσεων, συνδικάτων και κομμάτων της βελγικής αριστεράς, οι διαδηλωτές ενώθηκαν με περίπου 120 μέλη της "ευρωπορείας" που είχαν ξεκινήσει από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Αφού παρακολούθησαν, υπό βροχή, μια συναυλία, ομάδες διαδηλωτών αναπτύχθηκαν γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες των "28" με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν πολλούς οδικούς άξονες στη συνοικία Σουμάν, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια λόγω της παρουσίας των Ευρωπαίων ηγετών. Για να εμποδίσουν τους συγκεντρωμένους να περάσουν την πρώτη περίμετρο ασφαλείας, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 104 προσαγωγές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, που έκανε λόγο για "ταραχές" μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Συνελήφθη επίσης ένας άνθρωπος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

"Ο στόχος μας ήταν να εμποδίσουμε τον αποκλεισμό της εισόδου για τους Ευρωπαίους ηγέτες" εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Κριστιάν Ντε Κόνικ.

Συνήθως, οι προσαχθέντες αφήνονται ελεύθεροι μέσα σε λίγες ώρες.