Προσωπική επίθεση στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγορώντας τον ότι προσέβαλε τους ιταλούς με τις δηλώσεις του περί προσφύγων. 

Φεύγοντας από την Σύνοδο Κορυφής στην οποία προέδρευσε ο Τουσκ, ο Ρέντσι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του αξιωματούχου τηε ΕΕ και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, ο οποίος έβαλε την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία ως μέλη της ΕΕ που είχαν παραβιάσει κανόνες της Ένωσης στον χειρισμό των μεταναστών. 

"Αυτό που είπε ο πρόεδρος Τουσκ έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών," είπε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, που έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες επί πολλά έτη, είχε δώσει "μαθήματα πολιτισμού και γενναιοδωρίας" σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

Ιταλοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η κριτική του Τουσκ ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή γιατί συσχέτισε την Ιταλία με την Ουγγαρία, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει χτίσει συρματοπλέγματα για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από τη χώρα.