current views are: 2

16 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση06:05

Δύο νέοι ύποπτοι για την έκρηξη αεροπλάνου στο Λόκερμπι

Νέες υποψίες από τους ερευνητές της Σκωτίας και των ΗΠΑ που θέλουν άλλα δύο άτομα, να συμμετείχαν στην έκρηξη αεροπλάνου στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Δημοσίευση 06:05’
αρθρο-newpost

Νέες υποψίες από τους ερευνητές της Σκωτίας και των ΗΠΑ που θέλουν άλλα δύο άτομα, να συμμετείχαν στην έκρηξη αεροπλάνου στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χθες υπάρχουν νέες υποψίες από τους ερευνητές της Σκωτίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που θέλουν άλλα δύο άτομα, Λίβυους, να συμμετείχαν στην έκρηξη αεροπλάνου στο Λόκερμπι της Σκωτίας πριν από 27 σχεδόν χρόνια όπου σκοτώθηκαν 270 άτομα, είπαν αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού χθες.

Οι αρχές και των δύο ενημέρωσαν τη Λιβύη ότι θέλουν να στείλουν ερευνητές στη χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, για να πάρουν συνεντεύξεις από τους δύο ύποπτους, είπε το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα της Σκωτίας.

Ο Μαρκ Ραϊμόντι, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς και ο ανώτατος εισαγγελέας της Σκωτίας Φρανκ Μαλχόλαντ συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν την έρευνα.

Η πτήση 103 της Pan Am ανατινάχτηκε από βόμβα πάνω από το Λόκερμπι στις 21 Δεκεμβρίου 1988, ενώ εκτελούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το 2001, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλ Μεγκράχι καταδικάστηκε σε ισόβια και παραμένει το μόνο άτομο που έχει καταδικαστεί για τη βομβιστική ενέργεια. Ένας άλλος Λίβυος, ο Λαμίν Φίμα, συγκατηγορούμενος στο ειδικό δικαστήριο της Ολλανδίας, είχε αθωοθεί.

Τα ονόματα των δύο νέων υπόπτων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το 2003, ο πρώην Λίβυος ηγέτης Μοάμαρ Καντάφι αποδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για την έκρηξη και έδωσε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά δεν ομολόγησε προσωπική ευθύνη για το γεγονός.

Ο Μεγκράχι, που ισχυριζόταν ως το τέλος ότι ήταν αθώος, πέθανε στη Λιβύη το 2012. Είχε αφεθεί ελεύθερος τρία χρόνια πριν από τη Σκωτία για ανθρωπιστικούς λόγους μετά από διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο. Η οικογένειά του και μερικοί συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στο έδαφος από την πτώση του αεροπλάνου πιστεύουν ότι ήταν αθώος. Δεν έχει βρεθεί κάτι νεότερο να ακυρώνει την καταδίκη του Μεγκράχι, είπαν ανώτατοι δικαστικοί της Σκωτίας, αλλά οι προσπάθειες να βρεθούν άλλοι συμμετέχοντες στο έγκλημα εμποδίστηκαν από τη βία που ξέσπασε στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι.


σχετικα αρθρα