Προειδοποίηση να μην κλείσουν τα σύνορα απηύθυνε ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ προς τις ευρωπαϊκές πόλεις τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να προκαλέσει «φαινόμενο ντόμινο», καθώς όλες οι χώρες που επηρεάζονται θα πρέπει να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα. 

Ο κ. Τσέραρ, ο οποίος συζήτησε στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το θέμα της προσφυγικής κρίσης με τους ομολόγους της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι αν η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα με την Κροατία για τους πρόσφυγες, αυτό θα οδηγήσει σε κατεύθυνση του προσφυγικού κύματος προς τη Σλοβενία

"Αν αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα στο βορρά ή εφαρμοστούν πολύ πιο αυστηροί έλεγχοι, η Σλοβενία θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο... δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεξέλεγκτο αριθμό προσφύγων ή μεταναστών να κατακλύσει τη Σλοβενία" τόνισε ο Μίρο Τσέραρ. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο κ. Τσέραρ είπε ότι είναι ρεαλιστική η πιθανότητα η Ουγγαρία να κλείσει τις επόμενες μέρες τα σύνορα με την Κροατία. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακραίο το μέτρο αυτό, σημειώνοντας ότι δεν το εγκρίνει και ότι θα ήταν πιο λογική μία τέτοια απόφαση, αν η Αυστρία και η Γερμανία ενέτειναν τους ελέγχους στα σύνορα. 

Η Σλοβενία, αν κλείσει η Ουγγαρία τα σύνορα, θα λάβει μέτρα, τα οποία ήδη προετοιμάζει, τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. Πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλεια, καθώς επίσης να επιδείξουμε αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Η αστυνομία, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν για την παροχή βοήθειας, διευκρίνισε.