Την αποχώρηση του λίβυου συνταγματάρχη, Μουαμάρ Καντάφι, με στόχο την επίλυση της λιβυκής κρίσης ζήτησαν οι ηγέτες της G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας, εξετάζοντας παράλληλα την παροχή βοηθείας προς Αίγυπτο και Τυνησία, καθώς και για την υποστήριξη της «αραβικής άνοιξης». Οι πρόεδροι της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησαν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ τη μεσολάβηση της Ρωσίας για να επιλυθεί η λιβυκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ. Διευκρίνισε πως, αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν διατύπωσε τέτοιο αίτημα. Πρόσθεσε πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Λιβύη, υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στη Λιβύη.

«Ο Καντάφι και η λιβυκή κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αναλάβουν την ευθύνη τους για την προστασία του λιβυκού λαού και έχασαν κάθε νομιμότητα. Δεν έχει μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Λιβύη. Πρέπει να φύγει», αναφέρεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τη G8.

Εξάλλου ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στη Συρία είναι "ριζικά διαφορετική". Η Ρωσία δέχθηκε να υπογράψει σήμερα την τελική δήλωση της G8 στην οποία ζητείται η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ, οι ηγέτες της G8 περιορίζονται να απειλήσουν τη Συρία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Μόσχας, με "νέα μέτρα" αν συνεχιστεί η καταπίεση, χωρίς να μιλήσουν για πιθανές ενέργειες στον ΟΗΕ, όπως προέβλεπαν σε ένα προηγούμενο σχέδιο δήλωσης.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία θέλει να φύγει από την εξουσία ο Καντάφι και δεν είναι απομονωμένη στο θέμα αυτό.

Αμρ Μούσα: Δεν θα φύγει με τη θέλησή του ο Καντάφι

Πάντως ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Καντάφι θα φύγει με τη θέλησή του από την εξουσία. Όμως παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις θέσεις του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, που επιμένει ότι η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι αποτελεί προϋπόθεση, και το καθεστώς της Τρίπολης, που θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έτοιμο να το συζητήσει, αλλά «αργότερα».

Ερωτηθείς για μια πιθανή ρωσική μεσολάβηση ανάμεσα στην Τρίπολη και τους Δυτικούς, ο Μούσα απάντησε ότι υπάρχουν «σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από ορισμένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς», μεταξύ των οποίων ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια πολιτική έξοδος από την κρίση. Για τον Μούσα, αυτό που επείγει περισσότερο είναι να υπάρξει μια «αυθεντική κατάπαυση του πυρός» υπό διεθνή επίβλεψη.
  
Πακέτο για την στήριξη της «αραβικής άνοιξης»

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε σήμερα στη σύνοδο της Ντοβίλ  ένα οικονομικό πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της «αραβικής άνοιξης», ανακοίνωσε σήμερα ο τυνήσιος υπουργός Οικονομικών Τζαλούλ Αγιέντ.

Η Γαλλία, ως διοργανώτρια της συνόδου, έχει προσκαλέσει στις εργασίες της Ντοβίλ του πρωθυπουργούς της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι και της Αιγύπτου Ισάμ Σάραφ, ως εκπροσώπους των δύο χωρών που πρωτοστάτησαν στο κύμα των εξεγέρσεων, οι οποίες έσπειραν στον αραβικό κόσμο το μήνυμα του εκδημοκρατισμού.

Ο Αγιέντ δεν παρέσχε περαιτέρω εξηγήσεις για τη φύση αυτής της βοήθειας, η οποία όμως αναμένεται να συγκροτηθεί κατά κύριο λόγο με δάνεια από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου από τη γαλλική πόλη, ο τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως οι προβλεπόμενες για τις 24 Ιουλίου εκλογές στην Τυνησία θα μεταφερθούν χρονικά εάν η εφορευτική επιτροπή «κρίνει πως είναι αναγκαίο».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει την Τυνησία και την Αίγυπτο.
TAGS