Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας απήγγειλαν χθες Παρασκευή κατηγορίες σε βάρος του προέδρου της Βουλής της χώρας, του Εντουάρντου Κούνια -ο οποίος ως εκ του αξιώματός του θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί όσον αφορά μια ενδεχόμενη διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ- για φοροδιαφυγή ύψους 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras.

Ήδη, ο Εντουάρντου Κούνια είχε κατηγορηθεί από εισαγγελείς τον Αύγουστο ότι πήρε κάτω από το τραπέζι πέντε εκατομμύρια δολάρια για να εγκρίνει μια σύμβαση της Πετρομπράς. Το σκάνδαλο διαφοράς στην εμβληματική εταιρεία της Βραζιλίας υπολογίζεται ότι της προκάλεσε αθροιστικά ζημίες ύψους 2 δισεκ. δολαρίων από το 2004 ως το 2014.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξάλλου αποκαλύφθηκε ότι ο Κούνια και η σύζυγός του διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Ο 57χρονος πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας διαψεύδει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται.

«Υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά τις οποίες οι λογαριασμοί στο εξωτερικό δεν δηλώθηκαν», αλλά και για το ότι «τουλάχιστον στην περίπτωση του Εντουάρντου Κούνια (σ.σ. τα χρήματα που βρίσκονται αποταμιευμένα σε αυτούς τους λογαριασμούς) αποτελούν προϊόν εγκλήματος», ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

«Η εκτιμώμενη περιουσία του την ημερομηνία του ανοίγματος του λογαριασμού (σ.σ. δεν διευκρινίζεται) ήταν περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα, η περιουσία που δηλώνει ο ίδιος είναι 1,6 εκατ. ρεάις (περίπου 421.000 δολάρια)», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, κάτι που σημαίνει ότι διέπραξε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εισαγγελία πρόσθεσε ότι η περιουσία του βουλευτή Κούνια «αυξήθηκε κατά 214% μεταξύ των ετών 2002 και 2014».

Όλα τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύθηκαν.

Στον Εντουάρντου Κούνια επαφίεται να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βραζιλίας έχει απορρίψει μέχρι σήμερα πολλά αιτήματα για να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, όμως αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για νέα αιτήματα.

Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PMDB, κεντροδεξιά), του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής, που συνεργάζεται με την κυβέρνηση, ο Κούνια υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιοσύνη εναντίον του.

Το στρατόπεδο της προέδρου έχει κατηγορήσει από την πλευρά του τον Κούνια ότι σκοπεύει να πυροδοτήσει, με μια διαδικασία αποπομπής, μια ωρολογιακή βόμβα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της 67χρονης Ρουσέφ.