Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας αποφάσισε την έκδοση του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη νωρίς χθες το πρωί, στο χωριό Λαζάρεβο, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου, Μάγια Κοβάτσεβιτς-Τόμιτς, οι δικαστές έκριναν ότι πληρούνται οι όροι για την έκδοση του Μλάντιτς στο ΔΠΔ της Χάγης.

«Διαπιστώθηκε πως ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς είναι σωματικώς ικανός να παρακολουθήσει μία δικαστική διαδικασία, ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει την πράξη του κατηγορητηρίου του ΔΠΔ και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την μεταφορά του», τόνισε στους δημοσιογράφους η δικαστής.

Νωρίτερα, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου του γνωστοποιήθηκε το κατηγορητήριο, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει.

Ο Μλάντιτς, σύμφωνα με το Νόμο, έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση μέσα σε διάστημα τριών ημερών και την τελική απόφαση θα λάβει η υπουργός Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς.

Διαφωνεί ο υιός Μλάντιτς

Την ίδια ώρα, ο γιός του δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «ο Ράτκο Μλάντιτς δεν είναι ένοχος και η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπου κατηγορείται για γενοκτονία»

«Η θέση του είναι πως δεν είναι ένοχος γι' αυτό που τον κατηγορούν», δήλωσε ο Ντάρκο Μλάντιτς απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου. Ο υιός Μλάντιτς έκανε δηλώσεις αφού συναντήθηκε με τον πατέρα του.

Διαδηλώσεις για τη σύλληψη

Στο μεταξύ, ο υπαρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ντράγκαν Τοντόροβιτς δήλωσε πως το κόμμα του ζήτησε από την αστυνομία την άδεια για να πραγματοποιήσει το απόγευμα της Κυριακής συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι μετά τη χθεσινή σύλληψη. Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Μίλοραντ Βέλιοβιτς, είπε ότι 86 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για διατάραξη της δημόσιας τάξης στη διάρκεια της διαδήλωσης που έγινε χωρίς άδεια.

Ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Β92 ότι η αστυνομία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα και πως απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις χωρίς άδεια.