Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού: Τα εκατομμύρια προσφύγων, ξεριζωμένων από τα σπίτια τους λόγω του αιματηρού εμφυλίου στην Συρία που στην αρχή συσσωρευόταν στην Τουρκία, άρχισαν να μετακινούνται στη Γηραιά Ήπειρο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

Η Ευρώπη, πιάστηκε απροετοίμαστη, παρότι όλοι γνώριζαν τις συνέπειες που θα είχε η γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους και η βαθμιαία κλιμάκωση του εμφυλίου. Η Γερμανία δε, παρότι είχε την τεχνογνωσία βρέθηκε και αυτή προ εκπλήξεως. Η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε στην αρχή ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα.

Όταν όμως οι άρχισαν οι αντιδράσεις των κρατιδίων που συνορεύουν με την Αυστρία – απ όπου περνούν οι πρόσφυγες στο δρόμο τους προς τη χώρα- μαζί με τις πορείες ξενοφοβικών κινημάτων, όλοι κατάλαβαν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αντιμέτωπη με κατρακύλα στα ποσοστά δημοτικότητας της, τις έντονες αντιδράσεις στο κόμμα της – ειδικά από την δεξιότερη πτέρυγα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) η Μέρκελ τρομαγμένη από τις προσφυγικές ροές, συνειδητοποίησε πως πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προτού η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Ως προς το συριακό ζήτημα – η σημαντικότερη αιτία της έξαρσης του προσφυγικού- το Βερολίνο άρχισε να αλλάζει στάση. Μετά την προπερασμένη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, στις 23 Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε,  προχώρησε σε δηλώσεις που εξέπληξαν πολλούς. Για πρώτη φορά στο συριακό ζήτημα, ηγέτης δυτικού κράτους ενέταξε τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο κάδρο της πολιτικής μετάβασης στη χώρα και αναγνώρισε εμμέσως πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος:

Πρέπει να μιλήσουμε με πολλούς “παίχτες”. Ανάμεσά τους είναι και Άσαντ, όπως και άλλοι. Όχι μόνο τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και τους περιφερειακούς εταίρους, το Ιράν και τις σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Αυτή η σαφής στροφή, συνοδεύτηκε με μία σιωπηλή αποδοχή της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στον εμφύλιο. Οι όποιες παρατηρήσεις του Βερολίνου συνίστανται στην ανάγκη συνεργασίας ΗΠΑ και Ρωσίας ώστε να αποφευχθούν τα θερμά επεισόδια μεταξύ μαχητικών των δύο χωρών στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Πέραν του συριακού, η Μέρκελ ανέλαβε να προωθήσει την επί της αρχής συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό. Μία συμφωνία – η οποία ανακοινώθηκε στην Σύνοδο της Τετάρτης- και που περιλαμβάνει την υπό όρους χρηματοδότηση της Άγκυρας για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης στην επικράτεια της χώρας. Παράλληλα η Τουρκία θα λάβει ως αντάλλαγμα την άρση των περιορισμών στην χορήγηση βίζας για τους πολίτες της χώρας, ενώ θα «ξεπαγώσουν» και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Είναι φανερό πως η Μέρκελ προσπαθεί θεωρεί πως ο δρόμος για την επίλυση του προσφυγικού περνάει από την Άγκυρα και για αυτό τον σκοπό μεταβαίνει –παρά τις έντονες αντιδράσεις για τον χρόνο του ταξιδιού, μιας και πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν  τις εκλογές και μία εβδομάδα μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση- στην τουρκική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό και η κινητικότητα που αυτές έφεραν επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας, η οποία σηκώνει τεράστια βάρη, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία καταλήγουν σε ελληνικά νησιά.

Ήδη πριν τη Σύνοδο της περασμένης Πέμπτης άρχισε να συζητιέται η χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων που θέτει η Κομισιόν στις χώρες – μέλη, ωστόσο αυτή η συζήτηση έγινε πλέον επίσημη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο βάσει δημοσιευμάτων φέρεται να διαπραγματεύεται χαλάρωση του μνημονίου και η απάντηση της καγκελαρίας, ότι δηλαδή τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, δεν έπεισε ιδιαίτερα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα εκταμιευθούν σύντομα πρόσθετοι πόροι προς την Ελλάδα για την δημιουργία υποδομών στα νησιά.