Τύχη έφερε μάλλον η επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε χθες η υποψήφια για τη δημαρχία της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ, που δέχθηκε χθες ρατσιστικών κινήτρων επίθεση με μαχαίρι, καθώς τελικά εξελέγη δήμαρχος της Κολωνίας, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις δημοτικές εκλογές.

Η Χεντριέτε Ρέκερ, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο λαιμό μετά την επίθεση που δέχθηκε σε αγορά της Κολωνίας καθώς έκανε προεκλογική εκστρατεία από άνδρα που δήλωσε ότι είχε ρατσιστικά κίνητρα, έλαβε περισσότερο από το 52% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο της πόλης μετά την καταμέτρηση των τριών τετάρτων των ψηφοδελτίων.

Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηριζόμενη από το κόμμα της Αγγελα Μέρκελ για τον δήμο της Κολωνίας, η Χενριέτε Ρέκερ δέχθηκε την επίθεση εν μέσω του κλίματος έντασης που κυριαρχεί στην Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής ανοίγματος της καγκελαρίου προς τους πρόσφυγες. 

Το συμβάν της επίθεσης έλαβε χώρα χθες λίγο μετά τις εννέα το πρωί όταν η 58χρονη Ενριέτε Ρέκερ περνούσε για μία τελευταία βόλτα από το προεκλογικό περίπτερο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο κέντρο της Κολωνίας πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Τότε, ένας άνδρας ηλικίας 44 ετών όρμησε προς το μέρος της κρατώντας δύο μαχαίρια και την τραυμάτισε στον λαιμό, ενώ κατάφερε χτυπήματα σε άλλους τέσσερεις από τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον δράστη ακινητοποίησε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος βρισκόταν από προσωπικό ενδιαφέρον στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης. 

Η Ρέκερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρά του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φαινόταν ψυχικά διαταραγμένος και το μόνο που είπε μετά τη σύλληψή του ήταν:

Έπρεπε να το κάνω, το έκανα για να σας προστατεύσω όλους.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ δηλώνει ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πολιτικά κίνητρα. Λίγο μετά την επίθεση δημοτικός σύμβουλος δηλώνει σε εφημερίδα της Κολωνίας ότι «ο δράστης είχε βάλει στόχο την Ενριέτε Ρέκερ».

Η ίδια είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με την υποστήριξη τριών πολιτικών κομμάτων: των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.