Δύο γυναίκες καμικάζι σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έπειτα από επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί η αστυνομία και οι τοπικές αρχές, οι γυναίκες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να κρυφτούν μετά την επίθεση των ισλαμιστών στο χωριό Νταρ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Μανταγκάλι, Μάινα Ουλαράμου.

"Οι κάτοικοι είχαν καταφύγει στο δάσος. Λίγο μετά, δύο γυναίκες που είχαν εισχωρήσει ανάμεσά τους ανατινάχθηκαν... ένοπλοι πυροβόλησαν τους επιζώντες. Δώδεκα πτώματα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Ανταμάουα Ότμαν Αμπουμπακάρ.

Την 1η Οκτωβρίου, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Κιρσίνγκα, κοντά στο Μανταγκάλι, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 30 Σεπτεμβρίου σε δύο άλλα γειτονικά χωριά σε παρόμοιες επιθέσεις.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας γίνονται το όπλο που επιλέγει η Μπόκο Χαράμ για να προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η οργάνωση εκδηλώνει μια προτίμηση στις ομάδες δύο ή περισσοτέρων καμικάζι, που πυροδοτούν διαδοχικά τα εκρηκτικά τους και έχουν στόχο αμάχους που σπεύδουν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πληγεί από τις πρώτες εκρήξεις.

Η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Μπόκο Χαράμ επίσης σε επιθέσεις στο Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου 101 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Νιγηρία, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 1.370 ανθρώπων, από τότε που ο νέος πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι ορκίστηκε στις 29 του περασμένου Μαΐου.

Χθες, στρατιώτες σκότωσαν μια γυναίκα καμικάζι κοντά σε στρατώνα στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, η οποία είχε κρύψει εκρηκτικά στην τσάντα της, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων από το βράδυ της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή του Μαϊντουγκούρι. Τον Σεπτέμβριο, 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκρήξεις στη συνοικία Ατζιλάρι Κρος της πρωτεύουσας της βορειοανατολικής πολιτείας Μπόρνο.