Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε και πάλι σήμερα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση στη χώρα του.

"Ο πρωθυπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά στις μεταρρυθμίσεις" ανέφερε πηγή της τουρκικής κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τηλεφωνική επαφή Ερντογάν-Άσαντ έγινε λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της συριακής αντιπολίτευσης που θα διεξαχθεί μεταξύ 1ης-3ης Ιουνίου στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας. Ακτιβιστές και στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την προκήρυξη νέων εκλογών ενώ επιθυμούν και την ανατροπή του καθεστώτος στο οποίο κυριαρχεί η μειονότητα των αλεβιτών.

Η Τουρκία διατηρεί στενούς διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Συρία και ο Ερντογάν έχει και προσωπικές σχέσεις με τον Άσαντ. Η Άγκυρα φοβάται επίσης ότι μια πολιτική έκρηξη στη Συρία θα της δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα καθώς θα οδηγούσε στη μαζική έξοδο Σύρων προσφύγων προς την Τουρκία.