Ένα ιστορικό βήμα ετοιμάζεται να κάνει η Σουηδία, καταργώντας τα μετρητά, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά όλα και λιγότερο.

Σύμφωνα με έρευνα του KTH Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης, στη σουηδική αγορά υπάρχουν διαθέσιμα νομίσματα αξίας περίπου 80 δισ. σουηδικών κορωνών (περίπου 8 δισ. ευρώ), περίπου τα μισά σε σχέση μετα 106 δισ. που κυκλοφορούσαν πριν από έξι χρόνια. Από αυτά, μόλις το 40-60% βρίσκεται σε κανονική κυκλοφορία, καθώς υπόλοιπα μετρητά βρίσκονται σε σπίτια ή τραπεζικές θυρίδες ή κυκλοφορούν στην παραοικονομία.

«Τα μετρητά παραμένουν σημαντικό μέσο πληρωμών στις αγορές πολλών χωρών, αυτό όμως δεν ισχύει πλέον στη Σουηδία. Η χρήση μετρητών είναι περιορισμένη και μειώνεται ταχύτατα» λέει ο Νίκλας Άρβιντσον του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH.

Εκτός από τις κάρτες και τις υπηρεσίες e-banking, ένα σημαντικό «εργαλείο» που επιταχύνει την κατάργηση των μετρητών είναι το Swish.

Πρόκειται για μία εφαρμογή που αναπτύχθηκε από μεγάλες σουηδικές και δανέζικες τράπεζες και επιτρέπει άμεσες πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και επαγγελματιών σε πραγματικό χρόνο.

Εκτός του ότι μειώνουν τα κόστη και απλοποιούν τις πληρωμές, οι ψηφιακές συναλλαγές προσφέρουν επίσης διαφάνεια. Ήδη, αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως και απλά δεν δέχονται μετρητά

Πάντως, όπως αναφέρει η μελέτη του KTH, η μεταμόρφωση της Σουηδίας σε χώρα χωρίς μετρητά αποτελεί πρόκληση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες -κυρίως ηλικιωμένους που ζουν στην επαρχία, τους άστεγους και τους παράτυπους μετανάστες.

Το μέλλον θα δείξει αν η ιδέα του Swish θα επεκταθεί πέρα από τη Σουηδία. Όπως το θέτει ο Άρβιντσον, «το Swish είναι καταπληκτική ιδέα, όμως η υιοθέτησή του σε διεθνές επίπεδο θα αποτελούσε πρόκληση, κυρίως επειδή απαιτείται χρόνος για να αλλάξουν από τη βάση τους τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».