Στην διάψευση ότι γαλλικό μαχητικό προέβη σε επικίνδυνο ελιγμό εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο της Ρώσικης Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν προχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας λίγο αφότου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για να δώσει εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος ήταν ελβετικό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

Κανένα μαχητικό αεριωθούμενο της πολεμικής αεροπορίας της Γαλλίας δεν προέβη σε κανέναν επικίνδυνο ελιγμό σε μικρή απόσταση από ένα ρωσικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν στον εναέριο χώρο της Γαλλίας. Το αεροσκάφος που ενεπλάκη στο περιστατικό ήταν Ελβετικό F-18.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου της Γενεύης, ο Μπερνάρ Σταμπφλί, είπε εξάλλου ότι δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, ωστόσο έχουν ξεκινήσει έρευνες.

Λίγο πριν, ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για το γεγονός ότι «γαλλικό μαχητικό προσέγγισε σε επικίνδυνη απόσταση – κι ενώ πετούσε στον εναέριο χώρο της Γαλλίας – ένα αεροσκάφος όπου επέβαινε μια αντιπροσωπεία του ρωσικού κοινοβουλίου» με προορισμό τη Γενεύη.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε στην ανακοίνωση: «ο πρεσβευτής ενημερώθηκε σχετικά με τη βαθιά ανησυχία της Ρωσίας για το περιστατικό. Του επισημάνθηκε ότι τέτοιου είδους ενέργειες από το Παρίσι υπονομεύουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η Γαλλία (...) για τη διεξαγωγή συναθροίσεων και συνομιλιών της διεθνούς κοινότητας».

Τελικά η Μόσχα ζήτησε εξηγήσεις από τις ελβετικές αρχές για το περιστατικό.

«Είναι απαραίτητο για μας να μας δώσουν σαφείς πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό αεροσκάφος ήταν πράγματι ένα από τα 18 μαχητικά της Πολεμικής της Αεροπορίας, διαψεύδοντας ωστόσο ότι πετούσε σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από το ρωσικό αεροσκάφος. Έκανε λόγο για έναν «έλεγχο ρουτίνας».

Παράλληλα η Μόσχα ζήτησε συγγνώμη προς το Παρίσι για την κλήτευση του πρεσβευτή της Γαλλίας στη Μόσχα.