Παραιτήθηκε και από του Συντηρητικούς του Καναδά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ μετά την ήττα του στις εκλογές.

Από την εκλογική του περιφέρεια το Κάλγκαρι, στον δυτικό Καναδά, ο Χάρπερ αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Τριντό που οδήγησε τους φιλελεύθερους στη νίκη.

"Εκλέξαμε μια κυβέρνηση φιλελευθέρων, είναι ένα αποτέλεσμα που αποδέχομαι χωρίς δισταγμό", δήλωσε ο Χάρπερ, υπερηφανευόμενος παράλληλα ότι οικοδόμησε "έναν Καναδά πιο δυνατό από ποτέ" από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2006.

"Μίλησα με τον κ. Τριντό και του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου", πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του αυτή ο Χάρπερ δεν αναφέρθηκε στην προσωπική μελλοντική του πορεία. Ωστόσο σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει λίγα λεπτά νωρίτερα το κόμμα του είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία των συντηρητικών.

Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στην πρωθυπουργία, ο Χάρπερ θα διατηρήσει την έδρα του στο κοινοβούλιο ως απλός βουλευτής, εγκαταλείποντας τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του κόμματός του, ανέφερε σε ανακοίνωση το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά.

"Μίλησα με τον Στίβεν Χάρπερ και μου ζήτησε να απευθυνθώ στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα για να διορίσουμε έναν προσωρινό επικεφαλής και στη συνέχεια (...) να αρχίσουμε τη διαδικασία επιλογής ηγέτη", δήλωσε ο Τζον Ουόλς, αξιωματούχος του κόμματος.

Στίβεν Χάρπερ υπηρέτησε τη χώρα αυτή για μια δεκαετία και τον ευχαριστούμε", δήλωσε παράλληλα ο νικητής των εκλογών και μελλοντικός πρωθυπουργός Τριντό.

Με περίπου 100 βουλευτές, οι συντηρητικοί περνούν πλέον και επισήμως στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Καναδά.

Η τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά με επικεφαλής τον 43χρονο Τριντό συγκέντρωσε περισσότερες από 170 έδρες στις 338 της καναδικής κάτω βουλής, το οποίο του εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.