Ο Μπάσαρ αλ Άσαντ θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στη Συρία, στο μέλλον ως μέρος της πολιτικής λύσης για τη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά των τζιχαντιστών.

Μιλώντας  στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, ο κ. Χάμοντ σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με οποιονδήποτε έχει διάθεση να διαπραγματευτεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, ωστόσο αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, σε κάποια φάση της, την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία».

Επί του πεδίου τις εστίες τους στο Χαλέπι της Συρίας για να γλιτώσουν από την επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς την περασμένη εβδομάδα εναντίον των ανταρτών, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Περίπου 35.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τη Χαντέρ και τη Ζερμπέ, νοτιοδυτικά της πόλης Χαλέπι, έπειτα από τις κυβερνητικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών», υποστήριξε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Σύμφωνα με την Βανέσα Χουγκένιν, πολλοί από αυτούς βρήκαν στέγη σε ανάδοχες οικογένειες ή σε αυτοσχέδια καταλύματα δυτικότερα στην ομώνυμη επαρχία. «Οι άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη τροφίμων, βασικών προϊόντων και στέγης. Επιπλέον, οι υπηρεσίες βοήθειας είναι όλο και πιο ανήσυχες για τις άστεγες οικογένειες καθώς ο καιρός ψυχραίνει, ιδίως τη νύχτα», είπε.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν επίθεση στο νότιο τμήμα της πόλης Χαλέπι στις 17 Οκτωβρίου, υποστηριζόμενες από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ο σκοπός τους είναι να καταλάβουν χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας δρόμο που ενώνει το Χαλέπι με τη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, οι επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο 370 ανθρώπων, 243 ανταρτών και 127 αμάχων, αφότου ξεκίνησε, στις 30 Σεπτεμβρίου, η επέμβαση της Μόσχας στη διένεξη, δήλωσε σήμερα μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες «370 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκατοντάδες ρωσικές επιδρομές, από τους οποίους 243 ήταν μαχητές, μεταξύ των οποίων και 52 της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, και 127 άμαχοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των αμάχων το Παρατηρητήριο έχει καταμετρήσει 36 παιδιά και 34 γυναίκες.