Σημαντική μεταβολή στη θέση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του καθεστώτος της Δαμασκού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. 

Δύο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί μια περίοδο πολιτικής μετάβασης στη Συρία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνει συμβολικά στην εξουσία για 6 μήνες προτού αποχωρήσει και είναι διατεθειμένη να συζητήσει το σχέδιο με τους συμμάχους της.

«Έχουμε καταγράψει πρόοδο επί τους θέματος αυτού σε ένα κάποιο βαθμό με τις ΗΠΑ και τους άλλους μας συμμάχους. Δεν έχει επιτευχθεί ακριβώς η συναίνεση σχετικά με το πότε θα ξεκινούσε η 6μηνη περίοδος, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει πολύ» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν σχετικά με την πρόταση στη Ρωσία, προσέθεσε ένας από τους Τούρκους αξιωματούχους, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Μόσχα θα υποστηρίξει την ιδέα.

Επί του πεδίου, τουλάχιστον τρεις Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους, πολεμώντας δίπλα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, όταν όλμος έπληξε τις θέσεις τους στην επαρχία της Λαττάκειας.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τις πρώτες επιβεβαιωμένες απώλειες Ρώσων στη Συρία από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρισμών στη χώρα, προ τριών εβδομάδων.

Ωστόσο η πρεσβεία της Ρωσίας στη Δαμασκό δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές αυτές. «Δεν διαθέτουμε καμία πληροφορία για τους υποτιθέμενους "θανάτους τριών Ρώσων", ή "τριών Ρώσων στρατιωτών" στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς», δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία βομβαρδίζει όχι μόνο τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα, τζιχαντιστικών οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές και από τη Δύση, αλλά και θέσεις μετριοπαθών ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, που μάχεται κατά του καθεστώτος Άσαντ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.