current views are: 5

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση16:07

Χριστοδουλίδης: Στο χέρι της Τουρκίας η εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Στο χέρι της Τουρκίας είναι το εάν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Δημοσίευση 16:07’
αρθρο-newpost

Στο χέρι της Τουρκίας είναι το εάν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Στο χέρι της Τουρκίας είναι το εάν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

«Το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συλλογικά όλα τα κράτη-μέλη, προχώρησε στο “πάγωμα” οκτώ κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , διότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε μονομερώς στο “πάγωμα” άλλων έξι κεφαλαίων λόγω μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία» ανέφερε και συνέχισε:

Αυτή τη στιγμή,  υπάρχουν κεφάλαια που είναι παγωμένα και αυτό οφείλεται στη στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επιθυμεί ή οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, να ανοίξουν τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία.

Εξάλλου, ο Κύπριος εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου για συμφωνία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της Κύπρου, μετά την λύση του Κυπριακού. «Στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι πως η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.


σχετικα αρθρα