current views are: 4

20 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση18:07

Σενάριο – βόμβα για αντικατάσταση της Μέρκελ από τον Σόιμπλε

Κάθε ημέρα που περνάει η πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που η κυβέρνησή της διαχειρίζεται το προσφυγικό αυξάνει, τόσο εντός, όσο και εκτός της Γερμανίας. 

Δημοσίευση 18:07’
αρθρο-newpost

Κάθε ημέρα που περνάει η πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που η κυβέρνησή της διαχειρίζεται το προσφυγικό αυξάνει, τόσο εντός, όσο και εκτός της Γερμανίας. 

Κάθε ημέρα που περνάει η πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που η κυβέρνησή της διαχειρίζεται το προσφυγικό αυξάνει, τόσο εντός, όσο και εκτός της Γερμανίας. Ο αναβρασμός που επικρατεί στη χώρα, έχει τον αντίκτυπό του στα ποσοστά δημοτικότητάς της, κατ’ επέκταση για πρώτη φορά στη δεκαετία της διακυβέρνησής της το φως της δημοσιότητας σενάρια που κάνουν λόγο για… αντικατάστασή της, με τα ονόματα των επίδοξων διαδόχων της να προκαλούν έκπληξη. 

Όπως γράφει το πολιτικό περιοδικό Cicero, το προσφυγικό προκαλεί στη Μέρκελ τις μεγαλύτερες αναταραχές κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η κριτική για τους χειρισμούς της ίδιας και της κυβέρνησής της είναι έντονη, έρχεται από τα δεξιά της και το κυριότερο: Από έναν «σύμμαχό» της, τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυβαρίας και πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ, ο οποίος κατά το περιοδικό υποσκάπτει ανοιχτά πλέον την καγκελάριο. 

Μία αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα έχει αρχίσει και δημιουργείται στις γερμανικές πόλεις. Οι όλο και δυναμικότερες κινητοποιήσεις του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, η απόπειρα δολοφονίας της υποψήφιας δημάρχου της Κολωνίας και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, είναι οι άμεσες παρενέργειες οι οποίες και αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις όπου η Μέρκελ έχει χάσει 9 μονάδες στους δείκτες δημοτικότητας μέσα σε 10 εβδομάδες.

Αλλά και στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Γερμανία ως προς το προσφυγικό, με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των χωρών της Βαλτικής, που πλέον αμφισβητούν ανοιχτά τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και της ίδιας της Μέρκελ

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια για το μέλλον της Μέρκελ στην καγκελαρία: Το Cicero αναφέρει πως μέσα στο CDU έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για το κατά πόσον η ανατολικογερμανίδα πολιτικός θα συνεχίσει να κυβερνά. 

Άρχισε η ονοματολογία

Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο N-Tv, προχωράει πολλά βήματα πιο πέρα και κάνει ευθεία αναφορά σε σενάρια για ενδεχόμενη αντικατάσταση της Μέρκελ και μετακίνησή της στην ηγεσία κάποιου διεθνούς οργανισμού μεγάλου κύρους, όπως ο ΟΗΕ όπου το 2016 θα πραγματοποιηθούν εκλογές για το νέο γενικό γραμματέα. Στη Γερμανία ήδη η καγκελάριος θεωρείται ως ιδανική αντικαταστάτρια του Μπαν Κι Μουν, καθώς πολλοί θεωρούν πως έχει τα εφόδια που απαιτούνται για μία τόσο σημαντική θέση.

Η έκπληξη εστιάζεται ωστόσο στα σενάρια γύρω από τους αντικαταστάτες της. Θα μπορούσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού και να συνεργαστεί με τους Πράσινους και το αριστερό Die Linke; Θα μπορούσε να διεκδικήσει την καγκελαρία ο σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ ή θα γίνει καγκελάριος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε κάθε περίπτωση, η λύση της «αντικατάστασης» φαίνεται πως ικανοποιεί το κυβερνών CDU, όπως σχολιάζει το N-Tv. Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να επανεξεταστεί η μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, χωρίς να προκληθεί πολιτικός σάλος… 

Κομβικό σημείο για την μέλλον της Μέρκελ στην καγκελαρία αναμένεται να αποδειχθεί οι τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου στα κρατίδια του Μπάντεν, της Ρηναρίας και της Σαξονίας, όπου η προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρώσει εκ των πραγμάτων στο προσφυγικό. Ήδη στο εσωτερικό του CDU οι αναμέτρηση αυτή έχει λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου και από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν πολλά… 


σχετικα αρθρα