Τα... αλλάζει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις συμβουλές του στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το σχέδιο της εξόντωσης του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι συμβούλευσε τον Ομπάμα τον Μάιο του 2011 να προχωρήσει με το σχέδιο, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερα σχόλιά του σχετικά με τις συζητήσεις που οδήγησαν στην εκτέλεση αυτής της επιχείρησης.

«Καθώς βγαίναμε από το δωμάτιο και ανεβαίναμε τις σκάλες, είπα -του είπα τη γνώμη μου ότι θεωρούσα πως έπρεπε να προχωρήσει, αλλά να ακολουθήσει το δικό του ένστικτο», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι είχε συμβουλεύσει τον Ομπάμα να μην εγκρίνει την επιδρομή το 2011 αν προηγουμένως δεν έχει διασφαλίσει ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν παρών στο κτιριακό συγκρότημα του Πακιστάν, όπου και τελικά εντοπίστηκε.

«Είπα, "περίμενε άλλες επτά μέρες για επιβεβαίωση"», είχε δηλώσει ο Μπάιντεν σε φιλανθρωπική εκδήλωση στο Νιού Χάμσαϊρ στις 26 Μαϊου του 2011, σύμφωνα με δημοσιεύματα της New York Times και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Η Χίλαρι Κλίντον, η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα του 2016, η οποία την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε υπονοήσει ότι υποστήριξε την επιχείρηση. Ο Μπάιντεν, πάντως, απέφυγε να την κατονομάσει ανάμεσα σε εκείνους που είχαν δημόσια ταχθεί υπέρ της επιχείρησης.

«Μόνο δύο άτομα ήταν κάθετα στην άποψή τους. Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα είπε "πήγαινε" και ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είπε "μην πας"», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει κι ο ίδιος το προεδρικό χρίσμα, γεγονός έβγαλε τον Ομπάμα από τη δύσκολη θέση καθώς θα εκαλείτο να διαλέξει ανάμεσα στον επί επτά χρόνια αντιπρόεδρό του και στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, αν τελικά αποφάσιζε να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο κατά την περίοδο των προκριματικών του 2016.