current views are: 1

21 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:28

Μυστική συνάντηση Πούτιν με Άσαντ στη Μόσχα

Μυστικό ταξίδι – έκπληξη στη Μόσχα πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Δημοσίευση 14:28’
αρθρο-newpost

Μυστικό ταξίδι – έκπληξη στη Μόσχα πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Μυστικό ταξίδι – έκπληξη στη Μόσχα πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί ο Άσαντ στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης το 2011 η οποία και οδήγησε στον αιματηρό εμφύλιο που μαίνεται μέχρι και τις μέρες μας. 

Το Κρεμλίνο κράτησε την επίσκεψη μυστική μέχρι σήμερα το πρωί που ανακοίνωσε τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο και έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο των δηλώσεων που έκαναν.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η πρόοδος στο στρατιωτικό μέτωπο να συνοδευτεί από κινήσεις προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία, ενισχύοντας τις ελπίδες της Δύσης ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη επιρροή της στη Δαμασκό προκειμένου να πείσει τον Άσαντ να συνομιλήσει με τους αντιπάλους του.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε τη συνάντηση πρώτο θέμα, δείχνοντας τον Άσαντ με σκούρο κοστούμι να μιλάει στον Πούτιν δίπλα στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.

«Πρώτα απ΄όλα ήθελα να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στο σύνολο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη βοήθεια που δίνουν στη Συρία», είπε ο Άσαντ στον Πούτιν, σύμφωνα με έγγραφο του Κρεμλίνου και συνέχισε:

Αν δεν ήταν οι ενέργειές σας και οι αποφάσεις σας, η τρομοκρατία η οποία επεκτείνεται στην περιοχή θα είχε καταπιεί μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και θα είχε διαδοθεί σε ακόμη μεγαλύτερη περιοχή.

Ο Άσαντ, που έμοιαζε χαλαρός, έδωσε έμφαση στο πώς η Ρωσία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επαίνεσε την πολιτική προσέγγιση της Μόσχας στη συριακή κρίση η οποία διασφάλισε όπως είπε ότι δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με «ένα περισσότερο τραγικό σενάριο».

«Η τρομοκρατία είναι ένα πραγματικό εμπόδιο στην πολιτική επίλυση», είπε ο Άσαντ. «Και βέβαια, όλος ο συριακός λαός θέλει να πάρει μέρος στην απόφαση για το μέλλον του κράτους τους και όχι μόνο της ηγεσίας» συνέχισε.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία και χαιρέτισε τον συριακό λαό γιατί αντιστάθηκε στους μαχητές «σχεδόν μόνος του», λέγοντας πως ο συριακός στρατός κατέγραψε πρόσφατα σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης.

Είπε πως η Ρωσία ένιωσε υποχρεωμένη να δράσει στη Συρία λόγω της απειλής που έθεσαν στη δική της ασφάλεια οι ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

«Δυστυχώς στη συριακή επικράτεια βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι από την πρώην Σοβιετική Ένωση -τουλάχιστον- πολεμώντας εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων με όπλα στα χέρια τους», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε πως θετικές εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία θα παράσχουν τη βάση για μια μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυση, που θα εμπλέκει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε όχι μόνο στον τομέα των στρατιωτικών ενεργειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στην πολιτική διαδικασία», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Επαφές Πούτιν μετά τη συνάντηση

Μετά τη συνάντηση με τον Άσαντ, ο Πούτιν είχε σειρά επαφών με τον  Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο πρόεδροι «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης χθες το βράδυ στη Μόσχα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, το οποίο μετέδωσε επιπλέον ότι θα υπάρξει μια διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων στη Σύνοδο Κορυφής της G20 που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αττάλεια, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την ανησυχία του ότι οι επιθέσεις στην επαρχία Χαλέπι και τα περίχωρά της θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες μαζικές ροές προσφύγων, γνωστοποίησαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Άγκυρα στην καταπολέμηση «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών του Ντάες (Ισλαμικού Κράτους)» και επισήμανε τους δεσμούς μεταξύ των μαχητών των Ομάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνομίλησε επίσης με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Μόσχα.


σχετικα αρθρα