Σκληρά μέτρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών εξετάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία δέχεται πιέσεις για τους χειρισμούς της στην κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες εβδομάδες. 

«Εάν ο μόνος λόγος που βρίσκονται εδώ» είναι η επιδίωξη των μεταναστών να εξασφαλίσουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, «τότε θα χρειαστεί να πούμε πιο έντονα σε αυτούς τους ανθρώπους: πρέπει να επιστρέψετε στις πατρίδες σας», διεμήνυσε η Μέρκελ σε μια ομιλία της στο συνέδριο του συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία του μετάλλου, την IG Metall, στη Φραγκφούρτη.

Η γερμανική κυβέρνηση συζητά ένα φάσμα επιλογών, όπως η χρήση μεταγωγικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας για την επαναπροώθηση μεταναστών, το να μην ενημερώνει εκ των προτέρων τα πρόσωπα που πρόκειται να επαναπατριστούν, και την αυστηροποίηση των κανόνων που επιτρέπουν σε ορισμένα από τα πρόσωπα οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται να παραμένουν στο έδαφος της χώρας.

«Ο επαναπατρισμός των ανθρώπων αυτών με εμπορικές πτήσεις έχει προτεραιότητα, αλλά εάν η χωρητικότητα είναι ανεπαρκής, τότε (...) θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικά αεροσκάφη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ νωρίτερα.

«Η χρησιμοποίηση των (μεταγωγικών αεροσκαφών της γερμανικής ΠΑ) Transall φυσικά δεν αποκλείεται», επιβεβαίωσε από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου της.

Τα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν περίπου 60 επιβάτες εάν διαμορφωθούν κατάλληλα. Όπως υπενθύμισε το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) η Μπούντεσβερ διαθέτει επίσης δύο Airbus A310 ικανά να μεταφέρουν περίπου 200 ανθρώπους ανά πτήση.

Σύμφωνα με την συντηρητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, η χρησιμοποίηση στρατιωτικών αεροσκαφών εντάσσεται στο πλαίσιο του «σχεδίου δράσης» της γερμανικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού των προσφύγων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των οποίων απορρίπτονται. Η εφημερίδα έκανε επίσης λόγο και για άλλα μέτρα στα οποία έχει ήδη αναφερθεί το Βερολίνο, όπως η δημιουργία κέντρων κράτησης (ή «χώρων τράνζιτ») στα σύνορα.