Την ανάγκη να τηρήσουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του ΕΛΚ. 

«Η μεταναστευτική κρίση που ζούμε σήμερα δεν θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, είναι μια κρίση που θα διαρκέσει», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Χρειαζόμαστε επίσης στην Ευρώπη τις ηθικές αξίες που πολύ συχνά ξεχνάμε», επέμεινε ο και συνέχισε: 

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας.

Όπως είπε, δεν χρειάζονται «ποιήματα ή υποσχέσεις» αλλά δράση, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόνο 275 εκατομμύρια.

Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε πάρει τον λόγο για να καταγγείλει ότι οι Ευρωπαίοι «έχασαν την ικανότητα να υπερασπίζονται τα σύνορά τους».

«Πρέπει να σταματήσουμε την άχρηστη συζήτηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν τα σύνορα (...) και τους υποστηρικτές της αλληλεγγύης και του ανοίγματος», είπε ο Τουσκ ενώπιον του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.