Καθώς η Άνγκελα Μέρκελ βιώνει όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό – σε βαθμό μάλιστα που να διακινούνται σενάρια για την αντικατάστασή της στην καγκελαρία – προσπαθεί να βρει μία λύση η οποία θα κατευνάσει την ένταση στη χώρα της. 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλούμενη αξιωματούχους στο Βερολίνο, η καγκελάριος φέρεται να επιμένει στην προώθηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σχέδιο που μπορεί ενδεχομένως να εκτονώσει την αναταραχή στη Γερμανία, ωστόσο εγείρει εδώ και καιρό τις έντονες αντιδράσεις αρκετών χωρών – μελών, 15 στον αριθμό, με προεξέχουσες αυτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Βάσει των προτάσεων που επεξεργάζεται το Βερολίνο, οι ποσοστώσεις θα είναι υποχρεωτικές και μόνιμες, ενώ επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο απευθείας εισόδου χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη, ώστε να αποφευχθεί το επικίνδυνο ταξίδι μέσω διακινητών στο Αιγαίο.

Σε αντάλλαγμα οι τρίτες χώρες θα συμφωνήσουν σε ένα όριο προσφύγων που θα στέλνουν στην Ευρώπη και θα υποσχεθεί ότι οι υπόλοιποι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο έδαφός τους, όπου θα ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Στην ουσία, σημειώνει ο Guardian, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς σε χώρες όπως η Τουρκία, οι οποίοι θα φιλοξενούν και ανθρώπους στους οποίους δεν θα χορηγεί άσυλο η ΕΕ.

Παράλληλα, μελετάται και η πρόταση να αναλάβει η Frontex μέρος της φύλαξης των Ευρωπαϊκών συνόρων, ακόμη ένα σημείο που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το γεγονός αυτό είναι ευθεία παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μίας χώρας.

Όπως μεταδίδει η Guardian, η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να πετύχει καθώς εκτιμά πως οι χειρισμοί τις στο προσφυγικό θα καθορίσουν και την πολιτική της κληρονομιά. Μάλιστα, η καγκελάριος φέρεται να είναι θυμωμένη με τις τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης που αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Η Μέρκελ στηλιτεύει το γεγονός ότι ειδικά οι χώρες της Βαλτικής από τη μία ζητούν τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των απειλών που δέχονται από τη Ρωσία και από την άλλη δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας , της Σλοβενίας , της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.