Εξαιρετικά επικίνδυνος είναι ο τυφώνας «Πατρίτσια», που πλησιάζει τα παράλια του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τους κατοίκους να θωρακίζουν τα σπίτια τους, γεμίζοντάς τα με προμήθειες ημερών, μετά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

«Είναι πολύ πιθανό αυτός ο τυφώνας να είναι ο ισχυρότερος που χτύπησε τον Ειρηνικό από το 1949. Για πριν από τότε δεν διατηρούμε αρχεία. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ο πλέον ισχυρός στην ιστορία μας», τόνισε ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας, Ρομπέρτο Ραμίρεζ.

Οι άνεμοι του τυφώνα «Πατρίσια», κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ – Σίμσον, ξεπερνούν σε ταχύτητες τα 325 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το πρωί της Παρασκευής, το σύστημα βρισκόταν 255 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παραθαλάσσιας κοινότητας Μανζανίλο και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως θα χτυπήσει τις ακτές το αργότερο μέχρι το απόγευμα.

Οι αρχές της χώρας έχουν κηρύξει δεκάδες κοινότητες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο κυβερνήτης της Κολίμα διέταξε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή, αντιδρώντας στις εκτιμήσεις των ειδικών για «το χειρότερο σενάριο», συγκρίνοντας την ισχύ της «Πατρίσια», με τον τυφώνα Χαγιάν, που άφησε στο πέρασμα του από τις Φιλιππίνες το 2013, 7300 νεκρούς και αγνοούμενους.

Ήδη από τα ξημερώματα της Πέμπτης που η τροπική καταιγίδα μετασχηματίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5, οι κάτοικοι του Μανζαλίνο έτρεχαν για προμήθειες της τελευταίας στιγμής, την ίδια ώρα που οι αρχές πάλευαν να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας. «Κάθε φορά που βρέχει παρατεταμένα, οι κεντρικοί οδοί των παραθαλάσσιων περιοχών πλημμυρίζουν μεταμορφώνοντας την ξηρά σε σύμπλεγμα νησιών», σχολιάζει ο Φ. Ροντρίγκεζ, κάτοικος του Μανζαλίνο.

Το κέντρο τυφώνων στο Μαϊάμι προειδοποιεί τις αρχές του Μεξικού ότι πρέπει να επισπεύσουν τη θωράκιση των πόλεων, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες είναι θέμα ωρών.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η καταιγίδα ενδέχεται να χτυπήσει και την πολιτεία του Τέξας, καθώς μετά τη διάσπαση της καταιγίδας στα ηπειρωτικά, τα περισσότερα μοντέλα «βλέπουν» επανασύνδεση κομματιών της και ισχυρή βροχόπτωση στο νοτιότερο τμήμα των ΗΠΑ.